Актуално / 30 години клуб “Орлица“


30 години клуб “Орлица“ 30 години клуб “Орлица“ 30 години клуб “Орлица“ 30 години клуб “Орлица“ 30 години клуб “Орлица“

На 28.04.2017 в ЛХМ „Чудомир“ се състоя тържество по повод 30 годишният юбилей на клуб „Орлица“. За всички нас това е много голям празник, „празник“ който ни връща към спомените за многобройнитепоходи и излети, които осъществихме през всичките тези години. Обходихме Стара Планина, Средна гора, Рила, Родопите, Пирин, Странджа, славянка, Беласица, Витоша, Плана планина, Осоговската планина. Изкачихме върховете: Мусала, Вихрен, Ботев, Богдан. Синаница, Тумба, Ком, Руен, Орфей, Арда, Юрта, Гоцев връх, Царев връх, Черни връх. Спомени за чудната пририда на високите Татри в Чехия, на Тюрингия в Германия, за Суковския и Погановския манастир, за метеора в Гърция. Минахме и по алеята на безсмъртието – Сливница – 1885, Три уши, Мека цръв, новото гробище на Сливница, Пантенонът на безсмъртните, Брезник, Гургулят. Незабравими ще останат и миговете, които сме преживели многобройните хижи, в които сме отсядали след дългите преходи, насядали край печката, да се стоплим, да пием от ароматния чай, приготвен от гостоприемните хижари и да запеем нашите любими песни.

От основаването на клуба до днес сме инициатори и ирганизатори на осмомартенските общински походи на жените, подготвени много отговорно по предварително проучени маршрути и забележителност с богата информация. Участие имаме и в националните осмомартенски походи. През 2015 година бяхме домакини на 45 национален поход. На хижа Бузлуджа посрещнахме 100 те участнички в похода.

По наша инициатива и със съдействието на ЛХМ „Чудомир“  и общинска библиотека „Искра“ осъществихме срещи с представяния на книги на редица поети и писатели: Никола Гигов, Елена Хайтова, Янка Ташева, Румяна Григорова, Мария Марковска, Лилия Димитрова, Димитър Златев.

Здрави са връзките ни с културните институции в града: ИМ „Искра“, ЛХМ „Чудомир“, дом „Петко Стайнов“, и др. Години наред се включваме и в инициативата на библиотека „Искра“ – „четяща България“, по надслов „Прочит на любими поети и писатели“ на открито сред природата.

Благодарение на всеотдайността, компетентността и упорития труд на Евелина Райнова, създадохме певческа група „Блян“

Дълги години работихме и с ученици и учители от училищата в града. Основната ни задача при работата ни с тях беше, да ги приобщим към красотата и величието на природата, да ги запознаем с флората и фауната.

Походите в планините ни срещнаха с много туристи, с много чудесни хора, обичащи природата. Една от тези срещи бе с туристите от ТД „Иван Вазов“- град София, която се превърна в едно голямо приятелство съхраненено и до днес.

Включихме се и в призива на „Европа директно“-офис Казанлък, за обгрижване на паметниците. Поехме паметника на голения български композитор Емануил Манолов в парка „Тюлбето“, което продължаваме и до днес. По наша инициатива  и много труд на 22.04.2014 бе открита официално и паметна плоча на композитора.

Друга наша дейност през годините са дарителските кампании: за възстановяване на читалището и библиотеката в село Оходен, Врачанско, за приюта на отец Иван в Нови хан, за децата от болницата в село Бузовград, за новопостроения параклис в село Бяга, за паметника на Казанлъшкият композитор и общественик Иван Широв.

Залата на ЛХМ „Чудомир“ се оказа малка да побере многобройните приятели, които уважиха нашия празник. Имахме много гости сред които: Елена Хайтова, семейство Дочка и Петър Къшеви, семейство Палмира и Димитър Никленови, Стефка Дянкова, Николина Русева, семейство Дафина и Христо Гъдеви, Румяна Григорова, Лилия Димитрова, председателят на ТД „Орлово гнездо“ – Жельо Желев, дългогодишния секретар на Дружеството – Кръстьо Петков и др, които поднесоха поздравителни адреси, цветя и подаръци. Клуба беще награден и с третата награда на Българският туристически съюз медал за „особенни заслуги“.

Завършвам с поздравителния адрес на Елена Хайтова към нас:

„Свидни Орлици, скъпи приятелки,

Не се учудвам, че днес имате празник, Вие превръщате всеки ден, в които излизате сред природата в празник. Защото умеете да разтваряте душите си за нейната неустоима красота, защото независимио от своите болки и проблеми, Вие умеет да пиете от животворния мехлем на горската омая и с него да освежите и самите Вас, и тези които Ви обичат, макар да сте далеч от тях. Днес когато отброявате цели три десетилетия от Вашето създаване, Вие сте по-мъдри, но въпреки времето и много по млади. УВЕРЯВАМ ВИ!

Прегръщам Ви всички, обичам Ви и Ви желая с целия поетичен полъх да летите и с душите си, и с телата си по всички планини и пътеки на България. Бъдете здрави и смели в този свой полет.

На многоя лета! Елена Хайтова – 28.04.2017.

Христина Банова