Актуално / Безбог 2017


Безбог 2017 Безбог 2017 Безбог 2017 Безбог 2017 Безбог 2017

От 21 до 24 септември 2017 година лкуба по пешеходен туризъм към ТД „Орлово гнездо” - Казанлък, проведе тридневно екскурзионно в Пирин с една нощувка в град Банско и две нощувки на хижа Безбог. В проявата участваха 45 души от Казанлък и София, като близо 1/4 от участниците идваха за пръв път на мероприятие на Туристическото дружество.
На 22 септември, след настаняване на хижа Безбог, с 37 участника се проведе първия преход до връх Безбог и връх Полежан. Още с изминаването на първите няколкостотин метра, пред туристите се откриха красиви панорамни гледки от Пирин и Родопите. На връх Безбог духаше студен вятър и след индивидуалните и груповата снимка бързо, бързо продължихме към следващата ни цел за деня – връх Полежан. След още един час и половина бяхме и на връх Полежан – четвъртия по височина в Пирин. За съжаление, падналата мъгла не ни позволи да се насладим на очакваните гледки, но това не помрачи настроението на групата. Прибирането до хижа Безбог стана по друг маршрут за разнообразие. Когато почти бяхме стигнали хижата, снегът се усили, което още повече допринесе за повишаване на настроението ...
За 23 септември беше планиран преходът от хижа Безбог до връх Джангал. 32-ма туристи взеха участие в него. В 08:20 часа групата тръгна при слънчево време и безветрие, но само след 30-40 минути планината ни показа, че винаги трябва да сме готови за изненада – облаци закриха небето, задуха студен вятър, лек снежец и така близо 2 часа до стигането ни на Джангалска порта. Явно разбрало времето, че не може да ни уплаши, отново се оправи, грейна слънцето и вятърът утихна. На връх Джангал, покоряващият сърцата Пирински великан, всички туристи бяхме захласнати от уникална 360-градусова гледка, като „от покрива на света”. Събрахме се в полукръг около самия връх, прегърнахме се и изслушахме химна на Пирин планина. В очите на доста от участниците се появиха сълзи, всички изразявахме уважението и удивлението си към невероятната природа и гледки, които се откриваха пред нас. Клипчета и снимки,има публикувани във фейсбук групата „Туристи”,  Обратно по същия път се прибрахме в хижата.
Тези от участниците, които бяха останали в хижата, направиха преход до Попово езеро и обратно...
За 24-ти септември беше планиран преход до Кременски езера, но,след обсъждане в групата се реши този преход да остане за догодина.
По живо, по здраво, вечерта на 24-ти септември, всички се прибрахме по домовете си, в Казанлък.


Атанас Балкански