Актуално / Поход до географския център - 20.012018


Поход до географския център - 20.012018 Поход до географския център - 20.012018 Поход до географския център - 20.012018 Поход до географския център - 20.012018 Поход до географския център - 20.012018

Снежна Узаниада.

За някои от участниците това беше романтичен преход, а за други екстремно преживяване .

Началото на приключението започна от село Ясеново покрай реката с едноименния резерват Лешница .

След няколко километра навлизане в планината по черен път, изоставихме маркировката и започнахме да се движим по устието на Узандере. След пресичане на един приток на тази река, започна стръмно изкачване по  диви и необезпокоявани от хората местенца. Красотата на природата се изразяваше в причудливи форми на замръзнали водопадчета. Достигнахме отново да маркиран черен път и след не много време и до широките поляни на местност Узана. По заледения път с много автомобили на спускащите се скиори се придвижихме до крайната ни точка за деня хотел Географски център.

Вечерта премина в добро настроение и почти всички показаха завидни умения в танците .

След кратък снеговалеж през нощта, сутринта ни посрещна със силен вятър и мъгла..

В 9.00 тръгнахме по маршрута за втория ден.

В снежното и студено утро изкачихме връх Исполин. След това започна монотонно ходене в мъглата по билото с посока чешмата на местност Улуците. Един път стъпили отново на сигурната и ясна пътека към село Ясеново, настроението на групата се възвърна и развеселени и щастливи пристигнахме до ценъра на селото .

Станислав Николов