Актуално / Отчетен доклад 2017-2018


 

ОТЧЕТЕН ДОКЛАД

 за дейността на ТД ”Орлово гнездо” - Казанлък за периода  20.03.2017 - 26.03.2018г.

Уважаеми делегати, членове и приятели на Туристическо Дружество ”Орлово гнездо” – Казанлък, измина още една година от динамичния живот на нашето Сдружение. Година с промени в ръководството, нов УС, нов Устав, година в която Дружеството извоюва две много престижни награди: 1-во място на националния преглед за туристически сръчности и умения за ученици „Кристален еделвайс“, и разбира се голямата награда на Българският туристически съюз за 2017 година: най добро Дружество на годината.

За всички нас, 2017 беше изпълнена с много ентусиазъм при организирането и провеждането на походите и мероприятията обединили ни около пълноценния живот в единство с природата, художествената самодейност, социалните връзки и туристическите спортове.

През тази година имахме три значими годишнини:

-     115г. от създаването на ТД „Орлово гнездо“

-     30г. клуб на жените туристки „Орлица“

-     60г. клуб по ориентиране

Като цяло дейността на Дружеството беше свързана с реализиране на основните цели и задачи от работният и календарният план за 2017 година. Тази дейност ще обобщим в три направления:

Туристическа дейност – това е основната дейност на Сдружението, излети, походи, спортна дейност, културна и художествена самодейност и участието ни в местни, национални и международни прояви.

Стопанска дейност – стопанисване и експлоатация на материално техническата база на Сдружението,  рекламна дейност, еко проекти, изграждане и поддържане на заслони, маркировка и др.

Организационна дейност – структура на Дружеството и работа на УС, административна дейност, членство в БТС, обучение и преквалификация на кадри, работа с Общината и обществени организации и др.

По първото направление може да отбележим, че през годината се проведоха традиционни дружествени прояви, както следва:

 

  • Организация и реализация на XIХ-ти песенен празник „Прекрасна си, мила Родино!“, в който участваха над 22 песенни състава от цялата страна с над 350 участника.
  • Участие в 57-я национален поход на жените организиран от Българската федерация по туризъм.
  • Организиране на походи за участие в тържествата по повод Националния празник на Република България -3-ти март, за честване 140 години „Шипченска епопея“, участие в традиционните тържества на Черни връх и др.
  • Подпомагане организацията на традиционния Национален преглед на туристическите сръчности и умения за учащи се приз „Кристален еделвайс” на язовир Копринка.
  • Ръководството на Дружеството съвместно с членове от клубовете  „Орлица“, Пешеходен туризъм и Ориентиране организира и проведе спортен празник за децата от детските градини „Пчелица“, „Славейче“ и „Роза“ през месец май.
  • ТД „Орлово гнездо“ отбеляза своята 115 годишнина на хижа Малка Бузлуджа в присъствието на членове от всички  клубове. Клубът по пешеходен туризъм организира походи по три различни маршрута до хижата. В дъждовното време над 120 членове на Дружеството участваха в отбелязването на годишнината. ВГТП „Ехо“ повдигнаха настроението на всички със своята предварително подготвена хумористично-музикална програма.  
  • Организиране и провеждане на поход до 7-те Рилски езера за участие в танца “Паневритмия“ създаден от Учителя Петър Дънов през месец август с осигурен транспорт от кмета на Община Казанлък  – подарък за 115 годишнината на Дружеството.
  • С помощта на ученици и учители от ПМГ „Никола Обрешков“  по проект „Свят и личност“ се почисти и маркира туристическа пътека, преминаваща от хижа Малка Бузлуджа покрай хотел Тонзос, през крепостта в близост до барата и крайна точка град Крън.

През изминалата 2017 година много членове на дружеството и граждани на Казанлък се включиха в Националното движение „Опознай България -100 национални туристически обекта”. За 2017 година заслужено бяха дадени: 7 бронзови,  6 сребърни  значки. Надяваме се, че през 2018г. интересът към движението ще се засили.

До 20.02.2018г. всички клубове проведоха своите годишни отчетни събрания, на които анализираха дейността си за отчетния период. Тук ще отбележим най-значимото в отчетните им доклади и ако делегатите имат желание могат да вземат отношение или да допълнят към изложеното.

Нека да започна с двата клуба, които отпразнуваха своите юбилеи:

Клуб на жената турист „Орлица”- туристическия ден за тях е сряда. Няма местенце в региона, което да не е посетено и по някакъв начин облагородено от жените. Дейно участват във всички мероприятия на ТД „Орлово гнездо“ и на община Казанлък. През април те най-тържествено в присъствието на много приятели и гости отбелязаха своя 30 годишен юбилей в литературно художествен музей „Чудомир“. Бяха посрещнати най-любезно от домакините, с които са в най-топли приятелски взаимоотношения. За тези тридесет години клубът е оставил дълбока следа в обществения живот на град Казанлък. Клуб „Орлица“ са домакини на традиционния общински осмомартенски поход, осъществиха много походи в страната и чужбина; проведоха срещи с видни писатели и поети; осиновиха паметника на Емануил Манолов на Тюлбето и се грижат за него, по тяхна инициатива се откри паметна плоча в негова чест, поставена на къщата на Иван Чорев; участваха в дарителски кампании и не на последно място тяхната много добра работа с деца.

Чрез състезанието „Бодлите на розите 2017“ клубът по ориентиране отбеляза своята 60 годишнина през юли. След състезанието тържествената част се проведе на хижа Малка Бузлуджа. През годината те взеха участия и спечелиха много медали, както в държавни първенства така и в международни състезания: в шампионат на Югоизточна Европа в Черна гора, така и в държавно първенство на Турция-Лозенград (Къркларели). Проведоха и няколко похода-експедиции съвместно с М+С Хидравлик до различни местности и светилища, като след веки поход беше организирана прожекция от снимки за спомен. Подновени бяха и част от туристическите маркировки в района. Всяко участие и осъществена проява беше своевременно отразена в местните медии и вестник „Ехо“.

Мотото на Клуб „Туристи ветерани“ е „Здрави, бодри и щастливи“ и затова всяка сряда туристическата дейност се извършва сред природата. През изминалата година осъществиха незабравими срещи с клубове от Ямбол, Сливен, Айтос. Посетиха много свети места, екопътеки и паметници на културата. Бяха и на тържеството в Карлово по повод обесването на Васил Левски. Отпразнуваха традиционните и лични празници. Посетиха  рехабилитациите в Слънчев бряг и Рудозем. Изпълнили са почти 100% мероприятията от календарния план за 2017г. Да пожелаем и тази туристическа година да бъде добра и ползотворна.

Благодарение на ентусиазма г-жа Марияна Сарачева, учителка в ПГ “Иван Хаджиенов“ и  активното участие на нейните възпитаници, беше спечелен  15-тия Национален преглед за туристически сръчности и умения за учащи се за приз „Кристален еделвайс“ на язовир Копринка. На 12.02.2018г. бе избрано ново ръководство на клуба на „Ученика турист“ към ТД „Орлово гнездо“. За председател на клуба беше избран Емил Миленов Желев, а за членове на ръководството на клуба бяха избрани: Стилиани-Стейси Веселинова Тодорова и Селина Мустафа Мустафа. Надяваме се да развиват и утвърждават туристическите навици и любовта към природата да не стихва, а да се засилва все повече. Да пожелаем на новото ръководство много успехи в туристическите прояви, които тепърва им предстоят.

ВГТП  „Ехо” е основен двигател на културно-художествената самодейност на ТД „Орлово гнездо“. Групата е домакин и организатор на песенния празник „Прекрасна си мила, Родино!“. За поредна година Те изказаха пред казанлъчани и гостите преклонението и любовта си към природата на майка България. През 2018г. празникът ще бъде организиран за юбилеен двадесети път. И отново градът ни ще бъде завладян от множеството хорови изпълнения на туристически и родолюбиви песни. Група „Ехо“ с благозвучните си изпълнения озари празниците на клубовете-юбиляри и на туристическото дружество. Пролетния и Коледен концерт преминаха успешно и създадоха празнична атмосфера. ВГТП „Ехо“ участва и в песенните празници:  „Песните на България“ в Плевен, „Самоков – Бялата порта Рила“, „Слава вам, Будители“ и други. Всички тези участия са съпроводени и с туристически походи.

От доклада за изминалата 2017г. се вижда, че клуб по туризъм „Бузово кале” е изпълнил всички мероприятия предвидени в календарния план. Създали са си незабравими спомени от посетените: хижа Каваклийка, пътуване до Рупите и околността, на Витоша х. Кукер и района, и други места в България. Участваха в похода „По стъпките на априлци“ в Троянския балкан. Отзоваваха се на всички мероприятия от страна на Община Казанлък и ТД „Орлово гнездо“. Членовете на клуба почистват и поддържат екопътеката към „Мегалита“ над село Бузовград. С добра организация и много труд изградиха нов заслон в източната част под крепостта „Бузово кале“, под масива с люлякови храсти, за това са го кръстили заслон „Люлака“. Множеството походи и организираната дейност още повече са сплотили колектива.

През 2017 година пещерен клуб „Казанлък“  по традиция проведе националната пещерна експедиция в района на връх Бузлуджа. Направили са няколко обхождания на карстовите райони на с. Ясеново и Скобелево. Взели са участие в мероприятията организирани от Българската федерация по спелеология като: обучение на Аварийно спасителния отряд, експедиция в района на пещерата Лепеница. Посетили са естествените морски пещери в района на Тюленово,  пещерите в района на Памук кале в Турция, на Атон в Гърция и други. Участвали са в мероприятията за посещение на утробни светилищни пещери в района на Източните Родопи. През есента осъществиха втора експедиция на връх Бузлуджа. През 2018г. пещерен клуб „Казанлък“ ще отпразнува своята 50 годишнина с няколко мероприятия през годината: като организиране демонстративно спортно-техническо мероприятие на стената до Младежкия дом в града; Международна фотоизложба „Пещерите и ние“, изложба на пещерен инвентар в Инфоцентъра на ул.“Искра“4 и други.

Клубът по пешеходен туризъм е основното движещо звено в структурата на ТД „Орлово гнездо“. Членовете му са от различна възрастова група. Това е клубът с най-разнообразната и наситена програма. Походи с изкачване на върхове, из планинските вериги: Източни Родопи –връх Вейката, в Пирин - Кончето и връх Вихрен, връх Безбог и Полежан, в Рила – връх Мусала, Белмекен и др., Стара планина – връх Ботев, връх Голям Кадемлия и др., поход на Витоша съчетан с рафтинг по река Струма и много други. Една от най-значимите прояви беше организирането и провеждането на първи етап от маршрута Е-3, Ком-Емине, от Връх Ком до прохода Троян-Кърнаре (Беклемето) в Стара планина. Инициативата бе съвместна с ТД „Сърнена гора“- Стара Загора. Участниците бяха 15 и изминаха приблизително 202км. Водачи от Казанлък бяха Атанас Балкански и Цветан Панов, а ръководител на групата Ваня Петкова от Стара Загора. Надяваме се през тази година да се проведе и втория етап от Беклемето до град Котел. Планинските водачи на клуба участваха в националната среща-семинар провела се в учебен център Мальовица през ноември. Лектори бяха: Методи Савов, Кънчо Долапчиев и други легендарни български алпинисти, участвали в експедиции за изкачване на Еверест. През миналата година се създаде и съвет на планинските водачи към Дружеството, като помощен орган на УС. Контактите и взаимоотношенията между водачите, обсъждането на походите и маршрутите допринесе за качествена организация и успешни прояви.

По второто направление стопанска дейност, трябва да отбележим следното:

Основната ни стопанска дейност за 2017 година е работата на малка хижа Бузлуджа. Вече почти две години хижар на хижата е Екатерина Стойнова, подпомагана от съпруга си Ивайло Стойнов. Приходите от нощувки и барче за миналата година са в рамките на планираните и УС изказва благодарност за работата им. Поддръжката на старата хижа е трудоемка и тук е момента да благодарим на всички наши членове дали доброволен труд за ремонтните дейности на обекта. През годината се направи разширение на парната инсталация, което подобри комфорта и уюта на туристите. Извършен бе ремонт на отводнителната инсталация на кухнята, боядисани бяха столовата и новите помещения. В края на годината получихме и официално разрешение от ОДБХ Стара Загора за отваряне и работа на кухнята на хижата, с което се надяваме да увеличим приходите и задоволим повече потребностите на туристите. Фейсбук страницата на хижата, набира скорост и все повече подпомага организацията при резервациите на групите.

         Друго основно перо в приходите ни остава наема от голямата хижа и магазина. Както знаете в края на 2016 година бяха подписани 5 годишен договор за наем на голямата хижа с нов наемател - фирма „Апокалипсис 2012“ и бе продължен с три години договора за наем на магазина с досегашния наемател - фирма „НИКАРА М“ ООД. Трябва да отбележим, че досега и двете фирми са коректни във взаимоотношенията ни, плащат си редовно наема и изпълняват поетите обещания в договорите.

Естествено финансиране Дружеството получава от членския внос които всички членове заплащат. Допълнително получихме и финансиране от Община Казанлък за песенния празник „Прекрасна си мила Родино!“ и честването на 30 годишнината на клуб „Орлица“.

През годината участвахме в различни екологични инициативи за почистване в района. Подпомогнахме изпълнението на ремонтни и възстановителни работи на заслони и пътеки. Направихме нови и подновихме стари маркировки и други.

В края на годината отпечатахме 300 рекламни календара на дружеството. Основни източници за информация са интернет и фейсбук страниците на Дружеството, както и информационното табло пред офиса. Като недостатък може да се отбележи слабото ни представяне в вестник „ЕХО“. Много малко членове подават информация за публикуване, което не е достатъчно за отразяване дейността на Дружеството. УС възложи задача на Тошка Тенева да обработва и подава повече информация за публикуване във вестник „ЕХО“. Утвърди се и медийното представяне на групата „Туристи“. Надяваме на още по голяма активност от членовете на клубовете за актуализиране на информацията в интернет.

Организационна дейност –Към настоящия момент сдружението се състои от 8 клуба.  По устав се управлява от управителен съвет, председател и се контролира от контролна комисия. Основната цел от устава на Дружеството е да създава трайни навици за общуване с природата, да задоволява интересите и потребностите на своите членове и подрастващите в областта на туризма и туристическите спортове.

През миналата година заявих пред Вас, че алпийски клуб „Триглав“ на практика не съществува, което предизвика тогава недоволство от страна на г-н Иван Нейков. За последните 6 години само веднъж двама човека са платили членски внос – Иван Нейков и Меглена Нейкова. През тези години само те двамата са се представяли за АК „Триглав“ и дейността им била предимно семейна. През годините ръководството на Дружеството винаги е проявяло разбиране и компромиси към тях, поради това, че алпинизмът е труден спорт, но те не пожелаха да разберат, че Устава и правилниците за работа на Дружеството трябва да се спазват. На последното си заседание УС, констатира отпадането на Иван Нейков Нейков и Меглена Костова Нейкова като членове на ТД „Орлово гнездо“ съгласно чл.18, ал.4, за неплащане на членски внос и системно неучастие в дейността на Сдружението. С друго решение на УС, дейността на АК „Триглав“ бе прекратена до изпълняване условията на Устава и правилата за работа на Дружеството, затова клубовете към момента са осем.

В началото на този мандат УС прие нов правилник за своята работа. През изминалия отчетен период УС проведе 10 заседания и взе 76 решения. Най-много са решенията по основната туристическа дейност и организационни въпроси. Други важни решения са за стопанската дейност, щатен персонал и работни заплати. На последното заседание УС се реши – Устава на Сдружението, решенията на ОС и УС да се публикуват в Интернет страницата на ТД „ Орлово гнездо“.

Можем да отбележим и положителния ефект от увеличаването броя на членовете на контролната комисия на последното общо събрание. Вижда се подобрената работа на комисията, която има внесени няколко писмени предложения до УС.

Традиционно ТД „Орлово гнездо“ участва активно в мероприятията от календарния план на Българският туристически съюз. Имаме отлични отношения с ръководството на съюза и много туристически Дружества в страната. На последния конгрес на БТС, председателя на ТД „Орлово гнездо“ беше избран за член на новия УС на съюза.

И през тази година имаме един планински водач, който завърши и двата профила на обучение и получи своята диплома. Считаме, че обучението на кадри и повишаването на тяхната квалификация е задължително за бъдещото развитие на Сдружението.

Подкрепата на Община Казанлък е от голямо значение за Дружеството. През последните години отношенията ни с ръководството на Общината са на много високо ниво. Доста от нашите прояви се осъществяват съвместно и благодарение на Община Казанлък.

 Много добри взаимоотношения поддържаме с Исторически музей „Искра", НПМ „Шипка – Бузлуджа“ , ЛХМ „Чудомир“, Държавно лесничейство, и други сдружения и фирми.

За добрата организация и работа на ръководството искам да Ви припомня коледното тържество на Дружеството, в което взеха участие над 200 човека и бяха раздадени традиционни вече грамоти и награди.

Накрая искам да благодаря на всички Вас, които сте съпричастни с нашата кауза, отделяте от свободното си време и помагате да приобщим все повече хора към нашите ценности и идеали, за да издигнем на по-високо ниво социалната роля и значение на ТД ”Орлово гнездо” в Община Казанлък.