Актуално / Ветерани туристи в Дряново


Ветерани туристи в Дряново Ветерани туристи в Дряново

Рано сутринта на 11.04.2018г.група от 15 човека от Клуб „Туристи- Ветерани“  при ТД ,,Орлово гнездо“ се качихме на влака за Дряново, за да посетим най–важните места в града.

В района на Дряново са открити най–старите следи от живот на Балканския полуостров. Намерени са и многобройни останки от древни селища, крепости, колони с надписи и украшения от времето на траките и римляните от преди 2000г.

Унесени в разговори по различни теми не усетихме как сме пристигнали.

Първият обект, които посетихме бе Архитектурният парк –,,Камъкът вечен“. На 9 май 2017г. е поставен основният камък на Архитектурния парк, който се намира непосредствено до моста на Кольо Фичето. Събитието цели завършващите абитуриенти от ПГАСТ от страната да бъдат посветени в традицията да пазят и популяризират професията строител, която съчетава престиж, гордост и талант.

Старият мост бе вторият обект на нашето посещение. Той се намира в махалата ,,Боюв яз“. Построен е около 1860г., дълъг е38,5м. и широк 5м. Има 4 свода с различни по големина отвори, стъпили върху 3 масивни каменни колони. През лятото на 2014г. до моста се провело 1– вото издание на Кольо Фичев фест и основната дейност бе изрисуването на намиращата се непосредствено до него голяма стена, която е дълга 30м. и висока 3,7м.

След кратка почивка поехме по тесните градски улички и стигнахме третият обект–,,Часовниковата кула“, която е построенапрез 1778г. Тревненските майстори Генчо Колев и Христо Василев през 1883г. изработват нов часовников механизъм. Била е съборена и през 1987г. е било построено нейно подобие от архитект Илия Лефтеров.

Непосредствено срещу нея се намира четвъртият обект, а това е релефна карта на България – най–точната и една от най–старите. Създадена по идея на учителката по география Бонка Тихова и нейни ученици през 1962г. и се намира в двора на СОУ ,,Максим Райкович“. Материала е цимент и е с размер 6м. на 4,30м. През 2013г. е обновена от младежкото сдружение „МОГА–Дряново“.

Пети, но не по-маловажен от другите обекти бе  Икономовата къща, в която разгледахме експозиция от ,,Икони от Дряновския край“ от края на 17–19 век.Построена е през 1859г. и е дело на Кольо Фичето.

Лафчиевата къща бе шестия обект. Тя е построена през 1840г. и е дело на Кольо Гайдаржията. Представлява образец на старопланинска дървена къща–паметник на културата. В нея има етнографска експозиция на Историческия музей на име „Градски бит“ от края на 14 век и началото на 20 век.

Най–интересният за нас обект бе „Историческия музей на Кольо Фичето“. Там се запознахме с делото на големия майстор– строител Кольо Фичето – инструментите, които е използвал, за да сътвори чудеса и макети на по–известните постройки и мостове в страната. Пред паметника му си направихме снимка за клубния албум. Паметника е дело на скулптура Борис Гондов.

Последният обект църквата „Св. Никола“ не можахме да посетим понеже в момента се извършват строителни ремонти.

След приключване на обиколката на историческите обекти всеки по свое желание използва двата часа свободно време.

В 15:30ч. се качихме на влака удовлетворени и с по–богати познания за нашето минало, макар и малко уморени, но горди, че сме потомци на такива велики българи.

Елена Бозукова – председател на Клуб „Туристи-Ветерани“  към ТД „Орлово гнездо“-Казанлък