Актуално / Спортно състезание с пещерно приложни елементи


Спортно състезание с пещерно приложни елементи Спортно състезание с пещерно приложни елементи Спортно състезание с пещерно приложни елементи Спортно състезание с пещерно приложни елементи Спортно състезание с пещерно приложни елементи Спортно състезание с пещерно приложни елементи Спортно състезание с пещерно приложни елементи Спортно състезание с пещерно приложни елементи Спортно състезание с пещерно приложни елементи Спортно състезание с пещерно приложни елементи

Скоростно състезание с пещерно приложни елементи – КАЗАНЛЪК-2018

 

В разгара на розовата кампания, когато мнозина хора от ранни зори тръгваха да събират розов цвят из Казанлъшката долина, група явно скучаещи младежи и част от ветераните решиха да си направят поредното национално събиране . За тази цел в горещия майски ден на 26.05.2018г. Пещерен клуб „Казанлък“ при ТД „Орлово гнездо“, с подкрепата на Българската федерация по спелеология и Министерството на младежта и спорта организираха уникално за града ни Национално състезание по пещерно приложни дисциплини, на която присъстваха над петдесет пещерняци и алпинисти от девет клуба. Подобна надпревара не беше се организирала от преди двайсет години, а и сега спонсорите ни от Магазините „Алпи“ и „Стената“ се погрижиха състезанието да бъде значително по-примамливо за участие.

В групата на начинаещите взеха участие девет деца. В оспорваната надпревара за скоростно изкачване на десет метрова пещерна стълба най-добро време показа Ана-Мария Бонева – 34 секунди, следвана от Даниел Димитров- 44 секунди  и Даниел Петров 46 секунди.

При напредналите взеха участие 16 пещерняка и алпинисти използвайки техниката на единичното въже. Те трябваше да преминат сложно трасе дълго 55 метра с многократни качвания и спускания по изкуствената алпийска стена.

Състезанието приключи в късния следобед с награждаването на състезателите от председателя на ПК „Казанлък“ г-н Пенчо Пенчев.

Първо място при жените с време 11:22 минути зае Десислава Стоянова от СК „Стринава“- гр. Дряново, следвана от Антония Влайкова – 15:02 минути ПКСУ- София и Китена Топалова -  15:49 минути също от София.

При мъжете интригата за първото място се поддържаше до участието на последния участник. Като най-добро  време показа Кемал Рамадан от ПК „Казанлък“ - 4:50 минути и взе първо място, следван от Енчо Енчев с 5:57 минути от ПКСУ- София и на трето място Иво Колчаков  с 6:53 минути от ПК „Пълдин“.

Напрежение и емоции съпътстваха състезанието то начало до край.

 

Анатоли Джурмански

 ПК „Казанлък“ към ТД „Орлово гнездо“