Актуално / Поход до хижа Ябълка


Поход до хижа Ябълка Поход до хижа Ябълка Поход до хижа Ябълка Поход до хижа Ябълка Поход до хижа Ябълка

Традиция, така мога да нарека поредния преход до хижа Ябълка, който организираме от няколко години през пролетта клуб Пешеходен търизъм към ТД “Орлово гнездо”- Казанлък.

За моя радост групата този път бе по-голяма. Тръгнах на 26.05.2018г. в 09:45ч. без очаквания по маршрута от град Шипка по ждрелото на река Соколица, водата не беше много и не се наложи да се мокрим докато я пресичахме на няколко пъти. Преминахме билото на Стара планина и започнахме леко спускане по северните склонове. Стигнахме до момент, в който излязохме от маркираната пътека и започна около час бродене през гъста гора, висок папрат и стръмни деренца, докато успея да изведа групата на черния път в квартал “Шумели”. След още около половин час достигнахме и целта за деня хижа Ябълка. Леля Тотка ни посрещна със супичка и кафе. Приятна вечер с приказки и карти.

На втория ден тръгнахме към Бузлуджа по друг маршрут, като преминахме през квартал “Ябълка”,  до който стигнахме преминавайки през красиви панорами и усещане на дивата природа завзела и малкото цивилизация по тези места. Срещнахме и няколко човека, които ни помогнаха с упътване и насоки, други просто топло ни поздравиха. Започнахме изкачване към Бузлуджа, което се оказа доста по стръмно, от колкото спомена, който имах от преди 4 години, но идеята за топла супа, която ни очакваше на хижа Малка Бузлуджа поддържаше духа на групата, а някои просто се радваха на възможността да си пробват възможностите. По билото ни посрещна мъгла и ветрец. Супичка, почивка, кафе и започнахме спускане по най-прекия път към град Крън.

Долината ни посрещна със слънце и хубаво време, приятен завършек на приключението.

Благодаря на всички за доверието и споделеното време, за подкрепата!

Станислав Николов