Актуално / 150 години героизъм на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа


150 години героизъм на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа 150 години героизъм на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа 150 години героизъм на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа 150 години героизъм на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа 150 години героизъм на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

 

На 14 юли 2018г. беше организиран поход от ТД „Орлово гнездо“- Казанлък по повод 150 години от подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Туристи и граждани се събраха в град Шипка. Групата беше съставена от всякакви възрасти, най-малкия  участник беше едва на седем. Водач на групата беше Цветан Панов, който даде кратки указания за прохода. Тръгнахме към хижа Бузлуджа и паметника на Хаджи Димитър, където щяха да се проведат тържествата.

Вървяхме с умерено темпо, като много често се спирахме да похапваме малини. Така неусетно стигнахме до хижата. Там се бяха събрали много хора, както посетители, така и участници в предстоящата възстановка на последната битка на Хаджи Димитър и неговата чета. Стигайки извикахме мощно „Ехо-о-о!“, за да отбележим пристигането си, след което групата се пръсна по поляните за заслужена почивка.

В 11:30 часа започна възстановката и цялата околия беше огласена от гърмежи. След приключване на тържествената част под хижата започна и фестивала „Балканът пее хайдушка песен“, в който взеха участие състави от цялата страна.

В 14:00 часа групата туристи отново се събра, за да тръгне обратно към град Шипка. По пътеката надолу, отново хапвахме малини, набрахме много билки.

В 17:30 часа с весело настроение завърши нашия поход, по повод кръглата годишнина в памет на Хаджи Димитър и неговата чета.

 

Славка Драганова