Актуално / Поход из величествената Родопа планина


Поход из величествената Родопа планина Поход из величествената Родопа планина Поход из величествената Родопа планина Поход из величествената Родопа планина Поход из величествената Родопа планина

На 24 и 25 юли 2018 година, жените туристки от клуб „Орлица“ при ТД „Орлово гнездо“- Казанлък потеглихме на поредното пътешествие из красивата и величествена планина Родопи. Родопа - океан от зеленина. Казанлък, Пловдив, Асеновград, Чепеларе, Проглед, Рожен, Момчиловци, Хайдушки поляни, Смолян – това беше маршрутът.

    В Чепеларе направихме импровизирана среща с писателя Димитър Златев и неговата съпруга, които са приятели на нашия клуб от много години. Топла, вълнуваща среща.

         От Пампорово се отклонихме за Орфеевите скали,

„Не мъртъв камък, а звучаща лира

скалите пеят като звънки струни“

/Никола Гигов/

намиращи се под връх Снежанка и Кулата. Тръгнахме при гъста мъгла, не се виждаше почти нищо, много хора ни съветваха да не тръгваме, но ние смело поехме по пътеката. И стана чудо - мъглата започна да се вдига, даже и слънцето се показа. Качвайки се на скалите останахме без дъх, очаровани от чудната гледка. Легендата гласи, че Орфей е черпел вдъхновение за песните от гледките, разкриващи се от скалите. Седял и свирел на любимата си  арфа, а песните му се носели по целите Родопи - всичко притихвало -природа, хора, животни.

От високите Орфееви скали се виждат като на длан Смолянските езера, пръснати по долината на река Черна „Орфей е тук като сълза и нота, стозвучие в Родопски небеса“ /Н. Гигов/.

От там се насочихме към следващия обект на нашето пътешествие -с. Момчиловци, село, което впечатлява с чистия си въздух, с 27-те си параклиса, с къщите за гости, които предлагат уют и топлина, с многото цветя. Целта ни беше да достигнем до Кърджалийски камък, за който има пряка пътека, но изследователския дух отново се събуди у нас и за това поехме по пътеката към Дупчов камък. От там през треви, промушвайки се през паднали дървета, стигнахме и до Кърджалийски камък. Образуването на скалата е от преди 30 милиона години. Отпред пред камъка има текст на песента „Тръгнал е Тодьо на гурбет да иде“. Прочетохме и сказанието за името на скалата. Запяхме песента и гласовете ни литнаха от високото към село Момчиловци.

От Момчиловци потеглихме за „Хайдушки поляни '' и къща за гости „4*4 -вила Марина'', където предварително си бяхме запазили места за спане. Тук бяхме посрещнати сърдечно от домакините - Марин и Емилия. Настанихме се по стаите, кратка почивка и към 19 часа слязохме в столовата за вечеря. Представихме на нашите домакини дейността на нашия клуб, благодарихме си взаимно за осъществената среща и след кратка пауза ....нова изненада... зазвуча родопска гайда на гайдаря Костадин, Марин с акордеона, и Бисер с тамбурата, а двете певици, участнички дълги години в ансамбъл ''Родопи''- Смолян - Емилия Царева и Соня Калоферска, огласиха залата с родопските песни, които една след друга звучаха до късно. Това могат само родопчани с техните открити сърца. Очаровани, опиянени, слушахме притихнали-имахме чувството, че присъстваме на концерт. Благодарим ви, мили хора, за тази вълнуваща  вечер, която няма да забравим.

Сутринта се отправихме към микробуса, а Марин разпъна акордеона, Емилия и Соня запяха родопските песни - и така, докато потегли микробуса. Сърцата ни бяха изпълнени с много топлина, с много благодарност.

     От там се отправихме към Смолян, където бяхме запланували да посетим ''Каньонът на водопадите'' - най-близкия - Орфей и гробът на големия творец, орфеист, аргонавт, родолюбец, певецът на Родопа планина и приятел скъп на нашия клуб - Никола Гигов. По пътя, пътувайки за Смолян без предварителна подготовка споделихме спомени, четохме стихове, отдадохме почитта и уважението си към него. В Смолян първо се отправихме към гробището. Сърдечно благодарим на г-жа Надя Речникова и Жоро, които направиха всичко възможно да стигнем до там. Положихме букети от горски билки -кантарион, мащерка - любимата билка на г-н Гигов, полски цветя. Приятно бяхме изненадани, когато видяхме цъфналата казанлъшка роза /бяхме я изпратили по Елена Хайтова-съпругата му с молба да бъде засята на гроба/.И днес тя цъфти там - символ на нашето уважение и обич към Никола Гигов. И макар, че не е сред нас, той живее със своите книги и стихове в нас.

 

''И може би ще дойде време

да стане извор моя стих!''

/Никола Гигов-на паметникът му/

 

От там се отправихме към ''Каньонът на водопадите'' и към последната точка от нашето пътешествие - Астрономическата обсерватория на Рожен.

И така неусетно изминаха двата дни, наситени с много красота, емоции, преживявания.

Красива си, майко България!

 

 

24 и 25.07.2018 г.             

 

 

 

 

                                                                              Христина Банова

                                                                             клуб на жените туристки ''Орлица''

                                                                             при ТД ''Орлово гнездо''

                                                                             гр. Казанлък