Актуално / Поклонение


Поклонение Поклонение Поклонение Поклонение Поклонение

Денят е сряда 8-ми август 2018г. Ден, в който туристките от клуб „Орлица“ при ТД „Орлово гнездо“ - Казанлък с председател г-жа Дина Колева провеждаме традиционните си походи и излети из околностите и забележителностите на Казанлъшкия край. Тази сутрин се отправихме към гр. Шипка, за да посетим руското военно гробище до храм-паметника „Рождество Христово“. На площада в центъра вече ни чакаха нашите приятели - семейство Дафина и Христо Гъдеви, с които сърдечно се поздравихме. След малко дойде и г-жа Гина Хаджиева, която днес щеше да бъде екскурзовод на групата ни. След приветствените думи

за „Добре дошли“ тръгнахме за храм-паметника. Пътьом се спряхме и поклонихме пред паметника на 28-те опълченци от гр. Шипка, сражавали се в епичните августовски боеве

на 1877г., четирима, от които са загинали в битката на върха. Похвално е, че този нов паметен знак е построен само с дарения, както на дарители от гр. Шипка, така и от други градове и от чужбина. Стоейки пред паметника почувствахме, че той е направен с голямо старание, любов и признателност, за да се знаят и помнят отминалите събития. След отдадената почит към опълченците и поднесените цветя потеглихме нагоре към храма, като част от групата реши да се изкачи по 160-те стъпала от юг, а другите минаха по пътя от запад. Красотата на цветята в градината, свежата зеленина на тревата, тишината в този час и скромното величие на храма с неповторимата му архитектура, отново ни развълнува. Тъй като нашата цел беше посещението на военното гробище, спряхме на първата площадка зад храма. Местността беше ''превзета'' от храсти, акация, борове и друга растителност и на места пътеката се губеше между тях. Въпреки това личеше, че някой е положил грижи да я почисти.Този ''някой'' се оказа самата Гина Хаджиева-дългогодишна председателка на читалище „Светлина-1861''в градчето, бивш уредник на Етнографския музей, общественик. Понеже винаги е трудно да говорим пред другите за себе си и стореното добро, г-жа Христина Банова  -почетен председател на нашия клуб, прочете част от очерка на г-н Георги Й .Георгиев от книгата му ''Поклонение'', посветен на благородното й дело. Започнахме да се интересуваме от подробности, от връзките й с потомците на загиналите и погребани тук висши офицери и низши чинове, наградени с ордени за храброст и участие в Освободителната война  от 1877-1878 г. Разбрахме, че някои от тях в последствие са живели в приюта към храма години наред, трудели са се и са завършили тук своя земен път.

            Казват, че времето е безпощадно и често се опитва да заличи паметните знаци, които поставяме на надгробните могили. И тук ръждата е покрила железните кръстове, а мраморните са обрулени или повалени. Но винаги се намират добри и сърцати хора, които решават със своя безкористен труд и себеотдаване да променят нещата и да възкресят паметта на тези покойници. Такава е председателката на инициативния комитет, шипкалийката Гина Хаджиева. Тя успява да се свърже с журналистите Вячеслав Бондаренко и Екатерина Честнова от гр. Минск/Беларус/, потомци на Ананий Максимович, полковник от Руската императорска армия, кавалер на множество ордени и медали за храброст, воювал за България на Шипка и завършил земния си път в приюта в град Шипка. В разследващата й дейност се включва и друго приятелско семейство от Москва. Обаждат се потомци от други краища на България и Русия, по интернет с желание да помогнат с нещо или с  благодарност, че вече знаят къде почива в мир техният ''дедушка'' или ''прадед''. Научихме, че тук е погребана и баронеса Александра Илинишна Енгелгард, медицинска сестра, чиято съдба поразително прилича на тази на медицинска сестра баронеса Юлия Вревска, останала завинаги в България в гр. Бяла. Благодарение на всички тези усилия са установени и разчетени имената на около 500 покойници. Обмисля се да се направят мемориални плочи, на които да се изпишат имената им и те да се подредят в полукръг на първата площадка зад храма.

            Имаше още много  какво да  чуем и научим от сладкодумната Гина Хаджиева, но дойде време и за раздяла. Преди това г-жа Костадинка Кънева от нашата група разказа, че от нейния край с. Павелско има четирима опълченци, сражавали се на Шипка. На двама от тях в архива на Националния исторически музей ''Шипка-Бузлуджа '' под № 1131 и №1250 са записани имената на Илия Тончев и Иван Тодоров на 24 и 29 април 1877г.   Илия Тончев е убит на 10.08.1877 г. в боевете на Шипка. В знак на признателност поставихме красиви цветя пред паметните знаци и застанахме мълчаливо пред гробовете на храбрите войни от Шипченската епопея.

С букета цветя, поднесен от дамски клуб „Орлица'' и от г-ца Тошка Тенева - секретар на ТД ''Орлово гнездо'', поднасяме на г-жа Гина Хаджиева и своята най-искрена благодарност за споделеното с нас. Пожелаваме й здраве, да бъде все така неуморна и упорита в своята изследователска дейност и като председател на инициативния комитет да успее да се пребори с трудностите, да привлече още съмишленици на каузата, за да се изработи статут на това място и се реализират набелязаните проекти.

А ние, туристките от клуб ''Орлица'', посвещаваме своя излет до гр. Шипка и руското гробище,  на 140 г. от Освобождението на България и на 141 г. от епичната Шипченска епопея през август 1877 г. Нека тези свети  за всеки българин места никога да не се покриват с пропса на забравата. Нека руското военно гробище край храм-паметника ''Рождество Христово'' в гр. Шипка да не бъде повече ''незарастнала рана''...Нека!

 

 

Август 2018 г.                                                                                 За клуб ''Орлица''-

Казанлък                                                                                          Мария Пашалова