Актуално / Туристи от Казанлък на върха на Планината на Боговете.


Туристи от Казанлък на върха на Планината на Боговете. Туристи от Казанлък на върха на Планината на Боговете. Туристи от Казанлък на върха на Планината на Боговете. Туристи от Казанлък на върха на Планината на Боговете. Туристи от Казанлък на върха на Планината на Боговете.

Планината на Боговете Олимп със своя първенец връх „Митикас“ – 2918 м.н.в. е притегателно място за много туристи от целия свят. Въпреки не много високата надморска височина, изкачването на върха не е лесно и изисква определени технически умения.

В началото на годината ТД „Орлово гнездо“ прие програма с дванадесет инициативи(събития) посветени на 120 годишния юбилей на Дружеството. Едно от тези събития бе изкачването на връх „Митикас“ и провеждане на ултрамаратонско бягане от там до град Казанлък. По няколко причини ултрамаратонското бягане се отложи за следващата година, по време на юбилейните 120 години празник на розата в град Казанлък. Така от програмата остана изкачването на връх „Митикас“, което бе планирано за началото на месец септември.

На 03.09.2022 двадесет и четири туристи от Казанлък отпътуваха за Гърция. В групата освен членове на ТД „Орлово гнездо“ имаше и двама предстваители на Община Казанлък. По програма изкачването бе насрочено за 04.09.2022. Вечерта се проведоха инструктажи и бе раздадена необходимата екипировка за следващия ден. Ето кратка хронология на изкачаването:

В ранните часове на неделния ден се придвижихме до местността „Приония“, 1100 м.н.в.. Оставихме автомобилите, сложихме раниците и по добре очертаната и маркирана пътека,  снабдена със стълби и парапети, след около три часа пристигнахме на хижа „Спилос Агапитос“, 2100 м.н.в.. След кратка почивка поехме по стандартния маршрут към върха. След малко повече от два часа достигнахме до улея „Локи“ в подножието на връх „Митикас“. Екипирахме се и поехме по сръмния улей към върха. След по малко от час всички стъпихме на най-високата точка на планината Олимп, връх „Митикас“. Всеки си направи снимка за спомен и се наслади на прекрасни гледки. На върха водачите на експедицията взеха решение за промяна на маршрута за връщане. Така всички поехме отново по улея надолу. След стръмното спускане поехме по пътеката минаваща покрай връх „Стефани“ и се насочихме към платото на музите. Спряхме за кратка почивка и хапване на „Giosos Apostolidis Refuge“. Времето напредваше, а трябваше да се връщаме до местността „Приония“. По пътя надолу преминахме по една чисто нова, перфектно изпълнена „Виа Ферата“, където всеки имаше възможност да повиши адреналина си. След стръмното и продължително спускане на свечеряване пристигнахме до автомобилите намиращи се на местността „Приония“. Безкрайно уморени, но удовлетворени се прибрахме по местата за нощувки.

ТД „Орлово гнездо“ посвещава изкачването на Олимп на своя 120 годишен юбилей, поздравява участниците в експедицията и изказва благодарност за помощта и съдействието на Община Казанлък.

Жельо Желев – Председател на ТД „Орлово гнездо“