Актуално / Олимп 2012 !!!


 

Експедиция Олимп 2012

 

Планината Олимп със своите забележителности и легенди от древногръцката митология  винаги е била притегателен център и желано място за туризъм от планинарите по целия свят. Тя е забележителна със своята богата флора, може би е най-богатата в цяла Европа и има няколко ендимични вида.От около 55 години е национален парк на Гърция. Най-високия връх на Олимп е Митикас -2917 м. ,на гръцки означава нос и е втория по височина на балканския полуостров след нашия връх Мусала 2925 м. в Рила.

Идеята за изкачване на Олимп възникна миналата година в клуба по пешеходен туризъм от Димитър Димитров и Жельо Желев и бе заложена в календарния план за 2012 г. Желанието на новото ръководството на ТД „Орлово гнездо” и на клуба по пешеходен туризъм е освен ежегодните походи по българските планини да се провежда и по една експедиция с по висока категория на трудност  в съседните балкански и европейски планини. Преди заминаването се проведоха консултации и обучение по усвояване на алпийска техника с Иван Нейков - председател на АК Триглав. Набавиха се необходимите въжета, карабинери и ленти. Ето накратко и хронологията:

            На 12.10.2012г.. рано сутринта  група от 35 туристи от Казанлък потегли с автобус  за Гърция. По време на дългото пътуване беше поднесена информация за местата през които преминавахме.И така неусетно в 15.30 ч. пристигнахме на местноста Приония 1100 м. над курортното селище Литохоро, което е изходна точка за изкаване на Олимп. Добре екипирани туристите тръгнаха в 16.00 часа по пътеката към планинската хижа Спилиос Агапитос - 2100 м. Пътеката е добре маркирана и не създаде допълнителни трудности по придвижването. След 3 часов преход на свечеряване пристигнахме на хижата. Там имаше туристи от различни крайща на света. Условията са добри за хижа на такава височина, като единствения проблем беше , че нямаше вода, поради голямата суша през този период на годината. Но въпреки това всички очаквахме с нетърпение следващата сутрин.

Прогнозата за 13.10.12 събота беше за лошо време с дъжд и снеговалеж. Действително  през нощта са прехвърчали снежинки, но на сутринта времето беше хубаво. В 07.15 групата пое по пътеката към връх Митикас. Ръководстовото на похода реши да подходи от изток през връх Скала – 2866 м. и от там по хребета  да изкачи Митикас. Добре очертана възходяща пътека ни отведе на скалистия ръб преди Скала. От тук се откри чудна гледка към хижата, долината, околните върхове на Олимп. Всеки гледаше да запечата във фотоапарата и паметта си повече прекрасни мигове и гледки. Имаше стадо диви кози, които препускаха по стръмните камъни.  Тук някой решиха да не продължат и се върнаха обратно към хижата. На връх Скала се изкачихме 30 човека. Гледката отново беше невероятна, но тук разбрахме колко опасно ще е продъжението към Митикас. Някои решиха да не рискуват повече и поеха по обратния път. Започна стръмно спускане, трябваше да се преодоляват множество отвесни скалисти участъци, да се движи групата по тесни места и то при положение, че като погледнеш настрани свят ти се завива. В действие влязоха и носените алпийски въжета и екипировка. Беше опънат  парапет който  улесни туристите при изкачването на почти отвесния скат. В 10.30 часа групата в състав от 24 човека  стъпи на върха  на боговете Митикас 2917 м., които едва ни побра. Тихо време, ясно виждащо се надалече, много панорамни гледки, много снимки за спомен. Всеки турист  изпита чувство на удовлетворение  и  задоволство от себе си, от преодоляните стръмни участъци,  изискващи физически усилия, добра психика и издръжливост. Имената на  покорилите бяха записани в почетната книга съхранявана на върха.

След  20 минутно пребиваване отново трябваше да се мобилизират усилията за почти отвесното спускане през улея Лоуки. Макар не много труден за преминаване той не е никак за подценяване  поради опастността от падащи камъни. Инструкцията беше  групата да се движи плътно и стъпването да става на точно определени места. Някои бяха се съобразили с препоръките и носеха каски, те бяха добре защитени, но останалите  очакваха с тревога да не би погрешно  стъпване на  движещия се зад него турист  да  предизвика каменопад. След 40 минутно спускане  всички стъпихме на добре очертаната пътека водеща обратно към хижата. След кратък отдих  групата продължи надолу към паркинга на Приония. Около 16.00 часа потеглихме от паркинга към Паралия Катерини. Последва нощувка в хотел Афродити. На следващия ден направихме кратка панорамна обиколка в Солун и около 12.00 часа поехме обратно към България. В 20.00 часа всички пристигнахме в Казанлък, уморени но удовлетворени от преживените мигове в планината

Снимки може да разгледате във фотогалерия............