Актуално / Ехо от историята


                                                             „  ЕХООО ИСТОРИЯ

      Водени от идеята за съчетаване на туризъм и умения за оцеляване с посещение на исторически места,аз  Светлана Кръстева –учител по физическо възпитание и спорт и колежката ми Станимира Вълчева- учител по история, подготвихме проект на Клуба на „Ученика турист” към СОУ”Екзарх АнтимI”–  експедиция „Ехооо от историята”.

    В нея взеха участие ученици от казанлъшки училища: СОУ”Екзарх АнтимI”, ПГ по лека промишленост и туризъм с ръководител Иванка Джонджорова и сборен отбор от НГПИД „Академик Дечко Узунов” , ПГ ‘Иван Хаджиенов”.

  Учениците бяха разделени на 6 отбора по пет участника.Те изминаха пътя пеша от връх Шипка до връх Бузлуджа, като посетиха паметника на Свободата и Орлово гнездо, поклониха се пред паметника на Хаджи Димитър на Бузлуджа и се запознаха с богатата история на района.

   Историческа викторина, подготвена от Божидар Караенев, ученик от XIа клас в СОУ”Екзарх АнтимI” провери какво са научили съучениците му от историческите беседи изнесени така завладяващо от Станимира Вълчева, като най- знаещите бяха възнаградени.

    Експедицията беше разделена на три етапа, в които отборите трябваше да покажат преди всичко другарство, взаимопомощ, издържливост и воля.

         Първи етап- скоростна отсечка от вр.Шипка до вр. Бузлуджа, като в нея бяха включени преодоляване на въжен мост и катерене по въже.

         Вторият етап- беше проведен поход в района на връх Бузлуджа, а учениците бяха запознати с основните правила за оцеляване в планината.

Може би най-забавната част от експедицията беше  

          Третият етап- където се проведоха игрите със състезателен характер. Там участниците трябваше да покажат усвоените умения за ориентиране по азимут, придвижване по въжен мост, оказване на мед.помощ, разпъване на палатка и палене на огън в планински условия.

        Не на последно място искаме да благодарим на любезното съдействие на ТД”Орлово гнездо” в лицето на секретаря Кръстьо Петков,, който беше технически ръководител на проекта; Владимир Толев- алпинист отговарящ за безопасното катерене и преминаване по въже; Ива Милева- мед.сестра запознала участниците с оказване на първа помощ, разбира се и гостоприемната хижарка на хижа Малка Бузлуджа- леля Мария.

      Най-точна оценка за преживените емоции в двата дни на експедицията  дават самите ученици. Божидар Караенев, председател на Туристическият клуб „Ехооо” при  СОУ”Екзарх АнтимI”, споделя:

 „ Експедицията на 1 и 2 декемврини даде възможност да се докоснем до природата. Лично аз одобрявам инициативата, защото в днешни времена връстниците ми са откъснати от нея, а не трябва да е така.

    Всички от нас, научиха по нещо, което би им помогнало при истинска ситуация. Съчетахме полезното с приятното, както и научихме интересни факти за събития, които са станали в нашия район. Надявам се да помогна за организирането на още такива мероприятия.”

    Най- вълнуващ беше момента на награждаването на победителите:

 Бяха раздадени както отборни така и индивидуални награди.

Отборно :

I място: Отбор на СОУ”Екзарх АнтимI”    / Йоан, Мартин, Стефан, Ивета и Николета/

II място: Отбор на СОУ”Екзарх АнтимI”    / Антоний, Лъчезар, Александър, Петя и Стелиана/

III място: Отбор на ПГ по лека промишленост и туризъм   /Теодора, Ана, Лъчезар, Вальо, Петър/

С индивидуалните награди бяха отличени:

Стефан Софкин – ученик от СОУ”Екзарх АнтимI”

Иван Ганчев – ученик от СОУ”Екзарх АнтимI”

Николета Трифонова – ученичка от СОУ”Екзарх АнтимI”

Валентин Йончев – ученик от СОУ”Екзарх АнтимI”

Божидар Караенев – ученик от СОУ”Екзарх АнтимI”

Теодора Петрова –ученичка от ПГ по лека промишленост и туризъм

Симеон Димитров –ученик от НГПИД „Академик Дечко Узунов”

Марин Минчев – ученик от ПГ ‘Иван Хаджиенов”

 Уморени, но изпълнени с положителни емоции всички се прибрахме в Казанлък.  Водени от искрицата запалила онова чувство на екстремност  и познание , вече сме вперили поглед към ново предизвикателство, което се надяваме скоро да осъществим.

 Благодарим на всички участници! До нови срещи! Ехооо...

 

                                                 СВЕТЛАНА  КРЪСТЕВА