Актуално / Кристален Еделвайс 2013


Кристален Еделвайс 2013 Кристален Еделвайс 2013 Кристален Еделвайс 2013 Кристален Еделвайс 2013 Кристален Еделвайс 2013 Кристален Еделвайс 2013

 

Национален преглед на туристическите сръчности за учащи се за приз ,,Кристален еделвайс „

            За единадесета поредна година на красивите брегове на яз. Копринка се стекоха стотици ученици и младежи от цялата страна, за да премерят сили в състезанията от надпреварата за  приз ,,Кристален еделвайс” от Националният преглед на туристическите сръчности, който се проведе от 21 до 23.06.2013 год.

Прегледа се организира от БТС и  ТД ,,Орлово гнездо” със съдействието на Община Казанлък. На язовир Копринка още в петък 21.06.2013, пристигнаха  представители на  на 19 града от близко и далече: Враца,София, Плевен,Кнежа,Пловдив Чирпан  ,Стара и Нова загора и др.. На окосената и обезпаразитена  поляна  за кратко израстна приказно градче от туристически палатки. Набързо се устроиха  местата за спане, кухни ,подвижни бани и мивки, поставени бяха рекламни  призиви за  опазването на природата ,опознаването на съответния край и неговото  минало   –всичко необходимо за бивакуване . Едни от най устроените с бивачни съоръжения бяха  представителите на СОУ „П.Яворов”-гр Чирпан ,ПГЕ „А.С.Попов” –В .Търново  и ПГСС –Нова Загора , за което и получиха  заслужена оценка.

Учениците се състезаваха в 6 дисциплини : туристическа щафета състояша се от 4 поста, игра „Познавам ли моята България”- това е преглед за участието в националното движение „100 туристически обекта”, умения за построяване на палатка,теглене на въже, риболов и др. дисциплини. Точките получени от представянето в тях  формираха  и крайното  класиране за едноименния приз „Кристален еделвайс”.

             Рано сутринта на 22. VІ кмета на Община Казанлък г-жа Галина Стоянова и изпълнителния секретар на БТС Венцислав Удев  тържествено откриха  националния преглед. Г-жа Стоянова приветства участващите отбори и каза, че общината е помогнала за  окосяването на терена , предоставени са екологични  санитарни възли ,осигурена е вода и  е предоставено  всичко  така ,  че хората да се чустват добре  и да не им липсва нищо. След това г-жа Стоянова посети Казанлъшкия лагер и направи обход на всички палатки .Тя успя да  разгледа всеки бивак и сподели  мисли  и мнение  с всички гости. 

 Състезанията    преминаха  с много емоции ,в тях участниците с хъс защитаваха своите отбори, на всички им беше интересно и забавно. Привечер се проведе награждаването на победителите, а след това се проведе и традиционната дискотека. В неделя сутринтта всички си тръгнаха с много хубави спомени и очакване на следващия събор , когато отново ще бъдат заедно.

             Туристическо дружество Орлово гнездо беше представено  от членове на клуба на „Ученика турист”.Осем казанлъшки  момчета и момичета   взеха участие почти във всички дисциплини . Получиха медали за – трето място в дисциплината  дърпане на въже  , шесто място в туристическат щафета , пето място за втория  отбор на  щафетата младша възраст и в крайното класиране се наредиха на 7 място от 19 отбора.