Актуално / Екскурзия Сенник-Крушунски водопади- Априлци 2013


Екскурзия Сенник-Крушунски водопади- Априлци 2013 Екскурзия Сенник-Крушунски водопади- Априлци 2013 Екскурзия Сенник-Крушунски водопади- Априлци 2013 Екскурзия Сенник-Крушунски водопади- Априлци 2013

 

            Екскурзия организирана от ръководството на ТД”Орлово гнездо” Казанлък, на 28 и 29 септември 2013 година по маршрут: Казанлък, Габрово, село Сенник, Севлиево, Ловеч, Крушунските водопади, Деветашката пещера, Априлци, Орешака, Троянски манастир, Черни осъм, Троян, Беклемето,Казанлък.

            На 28.09.2013 в 7.00 група от 38 човека поехме с автобус по набелязания маршрут. Първата ни спирка беше в село Сенник, родното място на прославения български борец Дан Колов (Дончо Колев). Посрещна ни председателя на читалището г-жа Христина Христова. Тя ни поднесе приятна изненада в къщата на бореца – Дом Музей „Дан Колов”, ни очакваше племеницата на бореца г-жа Янка Балканска, която ни разказа спомените си. Популярност и слава, победи и престижни награди, щедрост и доброта се вплитат в тази човешка история, началото на която започва в село Сенник. В къщата са съхранени българския паспорт, други лични документи издавани по целия свят, много снимки, писма и други вещи на големия българин. Дан Колов е получил много предложения да смени поданството си от Америка, Австрия, Бразилия, Австралия и др., които му пбещавали луксозен живот и голяма пенсия, но той винаги категорично е отказвал с думите: „Аз съм българин, роден съм в България, гордея се с моето отечество и ще си остана българин до края на живора си”. Вълнуващ момент беше когато посетихме стаята на втория етаж с изглед към балкана, където Дан Колов е прекарал последните мигове от живота си. Вълнуващи, запомнящи се мигове. На излизане с помоща на вокална група „ЕХО” поздравихме домакините с песента „Бащин дом”. Посетихме и паметника издигнат в центъра селото и гроба на бореца на високо място в църквата срещу балкана, погребан там по негово желание - „Балкан срещу Балкан”

            След това се отправихме към град Севлиево и най интересния археологичен обект в района средновековния град „Хоталич”. От музея ни придружи г-н Димитров, който подробно ни запозна с историята на древния град. Разделихме се с благодарност към г-н Димитров.

            Продължихме към град Ловеч, за да се срещнем с ръководството на ТД „Стратеш” с цел обмяна на опит. Роди се идеята за съвместен поход до хижа Дерменка. След кратка разходка из града потеглихме за крушунските водопади.

            Крушунските водопади е едно от най-прекрасните, най-екзотичните и най-приказни кътчета на България. Главния водопад се спуска от около 20 метра височина, разделя се на няколко ръкава и образува оше няколко водопада. Така се оформя най-високата варовикова водна каскада в страната с много прагове, басейнчета и карстови тераси. Докоснахме се и до извора на водопадите, благодарение на еко пътеката и направените стъпала.

            В близост до крушунските водопади се намира Деветашката пещера. Тя с едно от най-големите предверия в Европа.Освен с археологическите си ценности пещерата е известна и с многообразието си от обитатели. Заради размножителния период на бозайниците (най-вече прилепи), през месеците юни и юли пещерата е затворена за посетители.

            Красота, опиянение, оставаме без дъх от видяното. Покон пред майката природа.

            И така отправихме се към последната точка от маршрута за деня – град Априлци. В тази слънчева котловина в сърцето на стара планина ни посрещна г-жа Мария Марковска, приятел на клуб „Орлица” и град Казанлък. След настаняването в къщите за нощувка се събрахме в ресторанта за вечеря. Посрещнаха ни зам. кмета на град Априлци, председателя на читалище „Светлина” и председателя на пенсионерския клуб в града, с топли и вълнуващи думи за добре дошли. Г-жа Марковска ни представи певческата група към читалището с ръководител акордеониста Мишо и с нейния хумор, създаваше настроение и допринесе много за сближаване на гости и домакини. Поздравиха ни с няколко песни от душа и сърце. От наша страна отвърнаха певците и певиците от вокална група „Ехо” с ръководител Валентин Узунов. И така песен след песен до късно вечерта. Мария Марковска – поетеса, писателка, носител на много награди, грамоти и отличия. Работи в галерия „Априлци”, която урежда и поддържа сама. Родена е село Средногорово, Казанлъшко, омъжена в Троян и досега живее там. И макар, че не е от този край, тя се е сраснала с бита и културата на хората в него. Благодарност към нея, към милите домакини, към къщите за гости „Бащин дом” и „Нели” и към управителя на ресторанта за прекрасната вечер.

            На сутринтта посетихме галерията, музея, където ни разказаха за историята на Ново село , едно от съставните селища на град Априлци. През април 1876 девет дни тържествува Новоселската република. За дързоста си планинците заплащат с кръв, изпепелени къщи, манастир и църква. Посетихме и девическия манастир „Св. Троица”, където по време на възстанието са избити всичките монахини. През 2012 година те са канонизирани заедно с баташките мъченици. Опожарен и разграбен през 1876 година, след освобождението манастира е възстановен и можахме да запалим свещи и да преклоним глава пред светлата памет на героите.

            След сърдечно сбогуване, с пожелание за нови срещи с домакините от Априлци отпътувахме за Орешака. Тук посетихме музея на приложните изкуства и провеждащия се в тези дни празник на сливата в региона. Дегустирахме „троянска сливова”, купихме си сувенири и отпътувахме за Черни осъм. Посетихме природо научния музей и училишето за планински водачи. На връщане посетихме и троянския манастир. Тук запалихме свещички за здраве, поклонихме се пред чудотворната икона на св.Богородица и разгледахме стаята с тайния изход използван от Васил Левски. След това поехме към град Троян. Тук празника беше в разгара си. Деца пееха и танцува без умора, на площада се виеха кръшни български хора. След почивка за обяд и разходка в града поехме през прохода беклемето към Казанлък.

            В автобуса г-жа Дафина Гъдева, основател и председател в продължение на 32 години на клуба алпинизъм в Казанлък, сега почетен председател, майстор на спорта ни разказа за своята дейност. Върна се към спомените, сподели за другарството и взаимопомощта между алпинистите, за екстемните ситуации в които е изпадала, катерейки се по скалите.

            През цялото време на екскурзията течеше предварително подготвена информация за местата които посещавахме.

            Тази екскурзия беше организирана от ръководството на ТД „Орлово гнездо” , Жельо Желев – председател, Кръстьо Петков – секретар и със съдействието на клуб „Орлица” към дружеството.

 

 

                                                                       Христина Банова

                                                           ТД „Орлово гнездо” Казанлък