Клубна дейност / КЛУБ НА ЖЕНИТЕ-ТУРИСТКИ “ОРЛИЦА”


 Клубът на жените-туристки”Орлица” е създаден на 18 април 1988 година.
Целта на клуба е да се популяризира туристическата дейност сред жените от Общината.
Няколко месеца по-късно – на 26 ноември 1988 година - на хижа “Теменуга” се организира тържество за даване име на клуба. Гости са представителки от туристически дружества в Трявна, Габрово, Плевен, София и Червен бряг.
За четиринадесет години от създаването на клуба се провеждат много походи, излети в Рила и Родопите, Стара планина, Пирин, Витоша, Осоговската планина, Славянка, Беласица. Незабравими остават дните сред дивната природа на Високите Татри – Чехия през месец август 1987 година. На следващата година жени от клуба участват в поход на Славянка планина, връх “Годеч”, а през 2001 година участват в поход на Българска федерация по туризъм из Баласица, като покоряват и връх “Тумба”. На този връх се срещат с туристи от Македония, Гърция и България.
Походите из планините ги срещат с много групи, с чудесни хора, обичащи планината.
Традиция стават срещите за отпразнуване на Коледа и Нова година с туристи от ТД”Иван Вазов” - София. С тях участват и в поход, посветен на 150-та годишнина от рождението на Иван Вазов.
Жените от клуб”Орлица” са инициатори на осмомартенски общински походи. По тяхна инициатива е създадена вокална група “Блян”, към читалище “Възродена искра”. Провеждат и осмомартенски седянки.
Добре се работи с учениците от СОУ”Антим І”, както и с Центъра за работа с деца.
Туристки участват и в Националните походи на жените, послучай 8-ми март.
За всеки излет се води дневник.
През всичките тези 14 години туристките от Клуб”Орлица” показват непресъхващата си обич и вярност към красотата на българската природа.