Актуално / Ком - Емине - първи етап


В края на миналата година ръководствата на ТД „Сърнена гора“ - Стара Загора и ТД „Орлово гнездо“ - Казанлък взеха решение за реализиране на едно ново начинание – преминаване на класическия маршрут Ком-Емине(Е3), разделен на три етапа в три последователни години.

Прекрасна идея за всички, които мечтаят  да преминат по този легендарен маршрут, но нямат време и възможност да направят това наведнъж.

Началото беше поставено с първия етап от 15.07.2017 до 23.07.2017, който включваше преминаване от връх Ком до прохода Беклемето.

Пионери  бяха ентусиазирани хора от Стара Загора, Казанлък и един млад приятел от София.

Водачи  на групата : Атанас Балкански от Казанлък – много ерудиран, добре подготвен с всякаква информация за маршрута и необходимата техника и Цветан Панов– също от Казанлък, който освен, че беше втори водач, водеше и статистиката за всеки маршрут от 9-дневното трасе и  ръководител на групата Ваня Петкова от Стара Загора, която се грижеше за настаняването, храната  и транспорта.

Разстоянието от близо 202 км беше много правилно и точно разпределено. Така групата изпита максимално удоволствие от преминаването по маршрута, без излишни тревоги и препятствия.

Маркировката по Е3 от републиканската мрежа е сравнително добра. Изключение прави участъкът от прохода Витиня до х.Чавдар, където от средата на прехода почти до хижата се губи.

Посрещането по хижите по трасето беше на добро ниво, но не може да се каже същото за състоянието им.

Настроението на всички участници (15 човека) беше прекрасно. Всички бяха заредени с много положителни емоции. Пътешествието остави чудесни спомени във всички. Общото мнение е, че 9-дневният преход е един чудесен формат – без излишно насилване на организма, без травми.

Остава да си пожелаем, тази чудесна идея да продължи да се развива и занапред.

Ето и няколко снимки