Актуално / Мальовица 2017


Мальовица 2017 Мальовица 2017 Мальовица 2017 Мальовица 2017 Мальовица 2017

За трета поредна година от 03.11.2017 до 05.11.2017г. се проведе национална среща-семинар на планинските водачи от системата на Българският туристически съюз(БТС) в учебен център „Мальовица“. Семинара беше открит от изпълнителния секретар на БТС - Зорница Радонова. Гости бяха: Лъчезар Лазаров - организационен секретар на БТС, Георги Петров - координатор за южна България и член на УС на БТС и Жельо Желев - член на УС на БТС.

Лектори на семинара бяха Кънчо Долапчиев и Методи Савов, легенди на Българския алпинизъм, участници в много експедиции над 7000 метра надморска височина, включително и в първата българска експедиция за връх Еверест през 1984 година. Като лектор участва и доайенът на планинските водачи в БТС, Иван Кандиларов.

Целта на семинара беше да се опреснят и обогатят знанията на водачите за предстоящия зимен сезон и да се запознаят с част от трудностите на височинния туризъм.

За планинските водачи от ТД „Орлово гнездо“ срещите и разговорите с легендарните алпинисти, изкачили най-високите точки на земята бяха много интересни и вълнуващи.

На вечеря Методи Савов разказа на казанлъшките водачи подробности за своето изкачване на връх Еверест на 08.05.1984, заедно с Иван Вълчев. Изкачване преминало по западния гребен, един от най-трудните маршрути известен с името „Жестокия път“.   

На изпращане в неделя всички си пожелаха традицията на тези срещи да продължи и през следващата година.