Актуално / Поход до хижа Мандрата


Поход до хижа Мандрата Поход до хижа Мандрата Поход до хижа Мандрата Поход до хижа Мандрата Поход до хижа Мандрата

Поход до хижа Мандрата

Поредният поход организиран от клуб Пешеходен туризъм към ТД „Орлово гнездо“ се проведе на 16 и 17.06.2018 година. Водач на групата беше Георги Кемалов. 19 туристи и една малка четиринога принцеса на име Сара в съботната утрин с автобус тръгнахме за местността Паниците. След кратки указания на нашия водач поехме по стръмния склон, който се ширеше пред нас.

На места по пътя срещахме групи животни – едни уплашени от нашата поява, а други изобщо не забелязващи нашето присъствие.

Появата на бели пухкави облаци напомниха за предстоящия дъжд, но групата въпреки това беше в добро настроение. Вървяхме с бодра крачка и се любувахме на гледките, ширнали се пред нас. Минахме покрай малка чешмичка, където подновихме запасите с прясна вода, тъй като до хижата нямаше да има други водоизточници.

Минахме покрай Пенчовско пръскало, където направихме обяд и едни от последните снимки, преди да приберем всякаква техника по раниците. Чуваха се гръмотевици.

Преди тръгване, беше даден много важен инструктаж, какво трябва да правим ако ни настигнат гръмотевиците.

Падащата градушка придружена от гръмотевици, ни принудиха да се скрием в гората, за по-голяма безопасност и добре екипирани тръгнахме сред дърветата.

Когато излязохме на открито, дъждът намаля и скоро съвсем спря.

Не след дълго пред нас се появи прекрасна долина, а в нейната среда се намираше – „бяла спретната къщурка“ - хижа Мандрата.

Посрещнаха ни двамата усмихнати хижари и бързо се разпределихме по стаите. Силно премръзнали, установихме, че горящата печка, дори и през лятото, е истинска наслада. Освежени от горещ душ и хубав ароматен чай, пръснахме багажа си, за да съхне.

На вечеря водачът направи кратка характеристика на деня. А предвид трудностите, през които бяхме минали и нелекия терен, който ни чакаше през следващия ден, се взе решение за промяна на маршрута.

Така в ранната неделна утрин изпихме по чаша ароматно кафе и чай  и след дружно „Ехо“ потеглихме към нови приключения.

Една от първите по-забележителни спирки беше Кадемлийското пръскало. Направихме фотосесията и поехме към хижа Триглав, където се полюбувахме на Триглавския масив. Следващото препядствие, което трябваше да минем, беше Бабското пръскало. Трябваше да пресечем реката, но липсваше мост. Намирането на дъски и направата на импровизиран такъв, спасиха положението. С ускорена крачка се отправихме към хижа Русалка, където направихме заслужена почивка с вкусна гъбена супа под зоркия поглед на малки палави кутрета.От там пътят ни отведе до село Тъжа, където поседнахме под голяма орехова сянка, щастливи, че сме изпреварили дъжда, чакайки да дойде превоза, който ни върна в Казанлък. Така завърши още едно незабравимо приключение.

Славка Драганова