Актуално / Приз ”Кристален еделвайс”-2018


Приз ”Кристален еделвайс”-2018 Приз ”Кристален еделвайс”-2018 Приз ”Кристален еделвайс”-2018 Приз ”Кристален еделвайс”-2018 Приз ”Кристален еделвайс”-2018

Кристален еделвайс 2018 г.

Дългоочакваната надпревара за приз „Кристален еделвайс“, провеждаща се край язовир Копринка се състоя от 22  до 24.06.2018 година.

В петъчния следобед пристигнаха отборите, които щяха да се състезават в Националния преглед на туристическите сръчности и умения за приз „Кристален Еделвайс“-представители от различни краища на България – Стара Загора, Чирпан, Враца, ВеликоТърново, Кнежа, Габрово, Димитровград и още други градове,  разбира се и домакините от Казанлък.

За кратко време се построиха палатковите лагери.

В 19:00 часа  се проведе официалната техническа конференция пред шатрата на Български Туристически Съюз.

Когато се стъмни достатъчно, двама младежи направиха огнено шоу. Атмосферата беше приятна, а времето беше на наша страна, защото дъждът ни подмина.

Вторият ден започна в ранни зори. Всеки лагер си имаше свой начин, за да се разсъни – кафе, закуска, обиколки на лагера и упражнения.

В 9:00 часа съзтезанията бяха открити от изпълнителния секретар на БТС г-жа Зорница Радонова. Приветствия към участниците поднесе и секретарят на Община Казанлък г-жа Иванка Иванова. 

Състезанията започнаха с майсторско управление на велосипед. Учениците показаха бързина, сръчност и умело управление на своите колелета. Паралелно се проведе и състезанието стрелба с лък. А след приключването му, беше дадена възможност всеки да се пробва да уцели десятката на мишената. Следващата надпревара беше с една любима игра на всички – народна топка. След това беше дадена обедна почивка. Участниците имаха възможност да хапнат и да възстановят своите сили.

В 13:30 часа беше дадено начало на състезанието дърпане на въже. Състезателите от различните възрастови групи показваха своята сила и спортменски дух. Паралелно се проведе и състезанието за скоростно разпъване на палатка.

След силовите състезания дойде ред да се покажат знания за нашата Родина – „Познавам ли моята България“. Голяма карта на България беше постлана на площадката, а върху нея, различни макети на обекти от нашата история – втората по големина в България, най-скоро осветената църква, е в Смолян, крепостта баба Вида, крепостта в Червен, Златната църква от времето на цар Симеон Велики и други. Състезанието продължи до късен следобед.

В 19:30 часа всеки получи възможност да покаже своите таланти. Имаше народни песни и танци, дори под съпровод на гайда, хумористични сцени. Чухме традиционния врачански диалект, видяхме дори импровизация по популярното шоу – X-фактор. За финал, групата от Казанлък покани всички на едно традиционно право хоро.

Програмата продължи с народни хора, което даде достатъчно време на журито да определи медалистите.

Награждаването беше най-емоционалната част от деня. Получените медали и купи радваха състезателите. Учениците от ПГ „Иван Хаджиенов“, представили ТД „Орлово гнездо“ – Казанлък, получиха медали за представянето си в майсторско управление на велосипед, получиха купи за народната топка и разпъване на палатка за време. Спечелиха и трето място на комплексното класиране, а приз „Кристален Еделвайс“ тази година замина за град Кнежа. 

Вечерта продължи с дискотека и много настроение.

В неделната Еньовска сутрин, палатките бързо една по една започнаха да се прибират, отборите да се сбогуват и си пожелаха до нови срещи. Скоро мястото край язовир Копринка опустя в очакване на следващия „Кристален еделвайс“.