Актуално / Експедиция БУЗЛУДЖА 2018г.


Експедиция БУЗЛУДЖА 2018г. Експедиция БУЗЛУДЖА 2018г. Експедиция БУЗЛУДЖА 2018г. Експедиция БУЗЛУДЖА 2018г. Експедиция БУЗЛУДЖА 2018г.

От 28.06 до 01.07.2018г. се проведе традиционната пещерна експедиция от календарния план за 2018г. на Българска федерация по спелеология и ПК „Казанлък“ в района на връх Бузлуджа. Основно се събрахме да разчистваме почвените наноси от пещерата Бузлуджа, но за ентусиасти имаше възможност да се проявят в картиране или наковаване на вертикални пасажи в пропастната пещера Духалото. През този период на годината в района на Бузлуджа има и други интригуващи занимания, като бране на боровинки и горски ягоди, рок фестивал организиран от Община Казанлък, да не забравяме и Джулай морнинг, заради който мнозина посрещат изгрева на слънцето на върха. Но както се казва не може само хубави неща и времето ни сюрпризира със студ, дъжд и други подобни екстри. Затова и експедицията беше представена в твърде камерен състав от 11 пещерняка-Лъчо и Венци от ПК „Пълдин“ - Пловдив, Димитър и Ангел от СК „Саламандър“ - Стара Загора, Тодор от ПК „Стринава“ - Дряново и Пенчо, Кемал, Димо, Анатоли, Росина и Явор от ПК „Казанлък“, не трябва да пропускаме и снимачния екип от Вифор студио опитващи се в не привичната за тях кал, влага, студ да пресъздадат нестандартния бит на пещерняка с неговите предизвикателства, лудории, недоизказани трепети и надежди. Поради малкия брой хора втората система не тръгна и накопаните наноси от около кубик и половина ги оставихме на първа площадка. В събота след обяд, когато ентусиазма на мнозина преминаваше в грипен характер и кофите прелитаха около нас като ято гълъби, проливен дъжд набързо охлади мераците ни, защото малки планински поточета незнайно от къде се появиха, измокриха въжетата и набързо превърнаха в кални езерца местата, в които до преди малко копаехме. Това, че се измокрихме и окаляхме до уши не би трябвало никой да изненада и впечатли, и за да довърша картината, вятъра изпочупи шатрите, обърна някоя друга палатка, а за капак на следващия ден установихме, че някой е харесал и задигнал калните, изполомени в камъните лопати и търнокопи.

В неделя времето като някой гузен белалия се оправи и срамежливо започна да ни подканя пак да дойдем да копаем.  Така или иначе ние от тридесетина години копаем тук, няма как  един дъжд да охлади мераците ни и кроежите ни за бъдещи експедиции.

Анатоли Джурмански – ПК „Казанлък“ към ТД „Орлово гнездо“