Актуално / Екскурзионно в Северозападен Пирин


Екскурзионно в Северозападен Пирин Екскурзионно в Северозападен Пирин Екскурзионно в Северозападен Пирин Екскурзионно в Северозападен Пирин Екскурзионно в Северозападен Пирин

От 21 до 24 септември, 2018 год. по плана на клуб по Пешеходен туризъм, Казанлък, се проведе четиридневно екскурзионно в Северозападен Пирин – Синанишки дял.

На 21 септември 7 коли и 26 туриста, тръгнали от Казанлък и София по различно време, се събрахме вечерта на хотел Шаралия, намиращ се в Пирин, на 18 км от Кресна.

 На сутринта на 22-ри септември започна пешеходния ни преход до хижа Синаница. Прогнозата за хубаво време през целия ден, както и състава на групата,  натежаха при вземането на решение „по лесната или по трудната пътека” да тръгнем. Тръгнахме по изоставената от 2000-та година (по думите на Бойко, хижаря на хижа Синаница) пътека. Първите 2 часа вървяхме по бивш горски път до стигането на река Разколска и водохващането за град Кресна. От тук започна горска пътека по поречието на Разколска река, която след 3 км с ляв завой навлезе в борова гора и след 90-минутно стръмно изкачване стигнахме билото и местността Ленище. За награда, по пътя ни на билото, в големия и изоставен клек, имаше едри, като череши, боровинки. След близо 6 часа и половина поход из девствените гори и поляни, където рядко стъпва човешки крак, благодарение на рестриктивната политика на Парк Пирин, стигнахме хижа Синаница. Изкачването на връх Синаница вече бяхме решили да бъде на следващия ден сутринта, така че след настаняването в хижата всеки си почиваше, както му беше приятно. По-голямата част от групата се събра на Синанишко езеро. Там се любуваше на красотата на Синанишкия циркус и се зареждаше с енергията му.

На 23-ти септември в 08:20 часа започна изкачването ни към връх Синаница. Отново, слънчевото, ясно време, наблюденията от предния ден „кой как ходи”, разговорите с водачите на групите, качили върха предния ден, дали е опасна пряката пътека или не е, натежаха за решението да се изкачим по стръмната пътека и да се върнем по пътеката през Синанишка порта. На връх Синаница за втора поредна година изслушахме химна на Пирин планина.  След обяда, след завръщане от върха до хижа Синаница и малка почивка,  продължихме пътя си към хижа Загаза, където бяхме към 15:30 часа. Янор, собственика на хижа Загаза, ни посрещна топло, настанихме се, обяд, вечеря, закуска и в 09:30 часа на  24-ти септември си взехме довиждане и след традиционното планинарско „Ехооо” , поехме към колите ни, които ни чакаха до хотел Шаралия. Вечерта всички се прибрахме по живо-по здраво, кой откъдето е тръгнал.

Десетките снимки и клипът, направен от Евгени на връх Синаница, публикувани в „Туристи” дават по-разширена представа за преживяното през тези 4 дни.

Атанас Балкански