Актуално / ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИТЕ ОБИЧАИ


ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИТЕ ОБИЧАИ ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИТЕ ОБИЧАИ ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИТЕ ОБИЧАИ ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИТЕ ОБИЧАИ ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИТЕ ОБИЧАИ

ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИТЕ ОБИЧАИ

 

По инициатива на клуба на жените туристки „Орлица“ към ТД „Орлово гнездо“ – Казанлък и Общинска библиотека „Искра“- Казанлък се проведе среща с ученици от ОУ „Мати Болгария“ с класен ръководител Венцислава Чеперкова под надслов „ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИТЕ ОБИЧАИ “.

Днес на 14.02.2019 година по случай празника Трифон зарезан учениците бяха запознати с легендата за Трифон и с ритуала по зарязването на лозята. Ритуалът нагледно беше пресъздаден от инжинер Христо Гъдев. Царят на лозята, в лицето на Мартин Караиванов от 3-ти Г клас, облечен в народна носия и носещ венеца на Трифон от лозови пръчки и здравец, след зарязването на лозето заедно с останалите участници в ритуала, отиват в неговия дом, където по стар български обичай са посрещнати, с погача и богата трапеза, от стопанката на дома, в лицето на Тошка Тенева – секретар на ТД „Орлово гнездо“ също облечена в автентична народна носия. Веселието продължава до ранни зори под звуците на българска народна музика и с хора, водени от царя и девойките в народни носии Дора Петрова, Божидара и Виктория Христови от 3-ти Г клас.

Създалата се празнична атмосфера завладя присъстващите в залата на библиотеката.

Госпожа Костадинка Кънева от клуб „Орлица“ ни запозна с делото на Константин Философ, чиято кончина е на днешната дата през 869г.

Общинска библиотека „Искра“ бе подготвила почерпка за всички.

 

Христина Банова - клуб „Орлица“