Актуално / Поход до връх „Кръстилча“ и крепостта „Горненски град“


Поход до връх „Кръстилча“ и крепостта „Горненски град“ Поход до връх „Кръстилча“ и крепостта „Горненски град“ Поход до връх „Кръстилча“ и крепостта „Горненски град“ Поход до връх „Кръстилча“ и крепостта „Горненски град“ Поход до връх „Кръстилча“ и крепостта „Горненски град“

     На 9-ти юни 2019г. се проведе поход в Стара планина от град Мъглиж до връх „Кръстилча“ и крепостта „Горненски град“. В мероприятието, организирано от клуба  по пешеходен туризъм, към ТД „ОРЛОВО ГНЕЗДО“ – Казанлък участваха 15 туристи. Прогнозите за времето, очертаващи силен дъжд с гръмотевици поставиха под въпрос  осъществяването му. Но в неделя сутринта, като че ли всичко лошо беше отминало и бодрите лъчи на слънцето ни дариха с надежда за много положителни емоции в Мъглижкия Балкан. Стръмната, криволичеща пътека в началото наложи по-чести почивки. Продължихме по горски път в прегръдките на  окъпаната смесена гора с добро настроение и увереност,  а след края и последва преход към целта ни в компанията на чудни цветя и билки. Пътеката беше като килим от ягоди, а върхът над тях примамливо ни се усмихваше. За по-малко от предвиденото време всички се любувахме на незабравими гледки от 1297м.н.в. Кратка почивка и след продължителното „Ехо-ооо…“  от връх „Кръстилча“ поехме отново през гъста гора за обяд и отмора. Продължително стръмно спускане без пътека ни отведе до горски път, по който след час се озовахме на пътя Мъглиж-Селце над водопада „Големия скок“ на Селченската река. Следващата ни цел бе Мъглижката крепост „Горненски град“ – Тракийска, късноантична и средновековна крепост, чиито стени са ограждали площ от около 18 000 м2. на едноименната височина. Заредени с много положителна енергия отпътувахме за гр. Казанлък.

 Малко статистика: времетраене на прехода  7 часа, изминати 17.5км., общо изкачване 1220м., общо спускане 850м., обща  денивелация 2070м.

 

                                                                   Водач на групата:  Цветан Панов