Актуално / Поход до хижа Васил Левски


Поход до хижа Васил Левски Поход до хижа Васил Левски Поход до хижа Васил Левски Поход до хижа Васил Левски Поход до хижа Васил Левски

За прехода, който предстоеше нямах очаквания какви чувства ще създаде, но бях предвидил няколко ситуации, в зависимост от времето, групата и непредвидени неща. Бях сравнително спокоен след като разбрах, че ще има и още няколко водача, с които си помагаме безрезервно и сме приели неизказаната дума, че можем да разчитаме един на друг.

Пристигнахме в това хубаво градче Карлово сутринта на 15.06.2019г., което наскоро преоткрих. Изчакахме още един член на групата, който пристигна от София и след един наистина много кратък инструктаж тръгнахме навътре в Балкана. Повечето хора от групата вече са идвали на много преходи и сме се отработили като екип и се движим много добре в планината.

Започнахме прехода по ждрелото на резерват Старата Река, който е известен най-вече със своето растително разнообразие, красивите бързеи и водопади. Преминаването през хижите Хубавец и Балкански рози улесни групата от към носене на провизии и така след около 6 часа преход стигнахме до целта за деня хижа Васил Левски. Хижата наистина е много добре поддържана за тази надморска височина 1450м,/бих останал няколко дена да почета книга из между тази дива природа/. Посетихме и Карловското пръскало. В тази част на годината то е пълноводно и впечатляващо.

Сутринта, закуска, пържени филийки със сладко от боровинки и старт на прехода точно в 08:30 ч. Този участък през който преминахме докато стигнем билото на масива Равнец, не го бях  преминавал. Беше доста стръмен, но с всяка стъпка нагоре се откриваха много красиви гледки, поляни с високи треви и всякакви горски цветчета. Стигнахме билото, изиграхме едно хоро по случая и започнахме спускане към хижа Равнец, където ни очакваше боб с манатарки и бирааа J.

Дъжда ни изчака да слезем в гр. Карлово и заваля, все пак сложихме дъждобраните докато стигнем до автобуса и потеглихме обратно към нашия си Казанлък.

Благодарности големи на всички, много приятно, задружно и слънчево!

Станислав Николов- планински водач