Актуално / Град Трявна – „Българският Нюрнберг“


Град Трявна – „Българският Нюрнберг“ Град Трявна – „Българският Нюрнберг“ Град Трявна – „Българският Нюрнберг“ Град Трявна – „Българският Нюрнберг“

На 10 и 11 декември бе последната за 2019 г. екскурзия планувана в годишния план на КТВ при ТД „ Орлово гнездо“ гр. Казанлък с дестинация гр. Трявна. 26 човека се настаниха удобно в автобуса, който пое напред. Времето бе с нас. Докато пътувахме се любувахме на красивата за сезона Стара планина. Слънчевите лъчи огряваха близките върхове. Завой след завой и стигнахме връх „ Св. Никола“. Направихме кратка почивка и отново на път. Транзит преминахме през гр. Габрово, за да стигнем навреме в Трявна, където ще се осъществи среща с председателя на КТВ Милко Христов. Той бе довел, както сам каза – своята дясна ръка Донка. По тяхно предложение посетихме с. Кисииците. Пред читалището ни очакваше господин Шарланджиев – бивш кмет на гр. Трявна. Той ни разказа как се е основало селото. За неговия поминък – земеделието и скотовъдството, и че преди са живели 167 човека, а сега са 50. Сега са празнували 85 г. от основаването на читалището на 06.09.1933 г. Спомена и за еднократната помощ от 3 000 лв. осигурена от Министерството на културата при започналата през 2005 г. двадесет годишна програма за развитието на региона. Стойчо Николов пък ни поздрави с песен и получи награда връчена му лично от господин Шарланджиев.

Милко Христов пък ни подари малка книжка – магнит със забележителностите на гр. Трявна. Снимка за спомен с новите ни приятели пред читалището направи председателката на клуба Елена Бозукова. После направихме хубава разходка из това китно балканско селце. Тесните кълдъръмени улички ни водеха все по – навътре, а къщите сякаш са излезли от разказите на Йовков – с каменни плочи покрити със зелен мъх. Като къщите в с. Жеравна. По стените имаше нарисувани – календар на прабългарите, различни кръгове с годишното разпределение на зодиакалните знаци в астрологията съпоставка с  градусите на съзвездията  в биодинамичното земеделие и групата култури, които са подходящи за съзвездията. Стигнахме и до мястото наречено ,,Панорамата“ от където се  открива прекрасна гледка към балкана. В далечината се вижда дори и връх Бузлуджа.

Тишината и спокойствието, които са обвили малкото селце завладяха и нас. Никак не ни се искаше да се разделяме с българщината запечатана в  с. Кисийците, но си обещахме, че пак ще се върнем, за да минем по екопътеката над селото.

След като се подкрепихме с вкусен обяд се отправихме към хотел „Панорамата“, където ще е нашето тържество – празнуване рожденни дни през второто полугодие. На паркинга пред хотела се разделихме с Милко Христов. През целият ден той ни беше като екскурзовод. Благодарихме му от сърце за топлото и сърдечно посрещане, за отделеното време, което сподели с нас. Отправихме му покана за среща на двата клуба, но този път на наша територия.

Настанихме се по стаите, починахме и в 20:00 ч. влязохме в ресторанта. Елена Бозукова поздрави всички и вдигна наздравица с пожелание за здраве и благополучие, късмет и по-голям брой участници в излетите и походите. Тя се бе постарала за доброто настроение с различни забавни игри, томбола с предметни награди. Но черешката на вечерта бе появата на Дядо Коледа /Стойчо Николов/, който влезе в залата с чувалче подаръци за всеки. Изработването им дължим на Димка Иванова. След много танци, песни и веселие се оттеглихме за почивка.

11-ти декември – След закуска слязохме в гр. Трявна –  „Българския Нюрнберг“ възкликва австро – унгарският археолог Феликс Каниц посетил градчето през 70-те години на ХХ век. Счита се, че името на града е свързано с балканската тучна трева или с „тръвнитеа“ – кошерите на рояците пчели, които са били характерни за този край. Един час свободно време за разходка из града и после отново на път. В гр. Габрово посетихме музея на „Хумора и Сатирата“. Екскурзоводката Маргарита Спасова ни разходи из всички зали и с увлекателните си разкази грабна нашето внимание. Пред кривите огледала избухнахме в смях при вида на нашите тела. Разписахме се в книгата за впечатления, взехме печат за 100-те НТО и отново на път. Прехвърлихме Балкана и се озовахме в родния Казанлък. Благодарихме на шофьора Стоянчо за внимателното шофиране и че се съобразяваше с нашите желания за тези два дни.                                                                                                            

  Елена Бозуковa- председател на КТВ към ТД „Орлово гнездо“ -гр. Казанлък