Клубна дейност / КЛУБ “ВЕТЕРАНИ – ТУРИСТИ”


 

         Цялостната дейност на Клуба на ветераните-туристи към ТД”Орлово гнездо” е продължение на идеята, завещана още от Алеко Константинов и Иван Вазов. Клубът на ветераните-туристи към ТД”Орлово гнездо”- Казанлък е един от 86-те такива клуба в България. Основан е през пролетта на 1975 година. Дейността си клубът започва с двама члена – покойните Слави Славов и Райо Михайлов. Любовта към красотите на природата през следващите години привлича все повече хора, за да нарасне техният брой до 70.

         Дейността на Клуба”Туристи-ветерани” се осъществява по предварително изготвени и приети едногодишни планове и програми, включващи ежеседмичните излети и походи до различни кътчета на страната. Тя се ръководи от избирано всяка година ръководство.

         През изминалите над 25 години за развитието и обогатяването на клуба допринесоха дългогодишните председатели: Райо Михайлов, Васа Карастоянова, Стоян Славов, Сава Катрафилов и от края на 2001 година Димитър Попов /Муци/, водачите Димитър Моллов, Димитър Рунчев, Тотьо Копаранов.

         Въпреки кризисните години и безбройните финансови проблеми, може със задоволство да се констатира, че Клубът на ветераните-туристи не допусна колебания и отслабване. Напротив – непрекъснато развиваше и обогатяваше дейността си.

         В клуба няма богати хора, но всички намират начин сами да финансират участието си в по-далечните походи – Рила, Родопите и Пирин.

         Да се изредят всички е просто невъзможно:

-         Казанлък-Калофер-хижа”Рай”- връх”Ботев” - хижа”Балкански рози”- хижа”Хубавец”- Карлово- Казанлък;

-         Казанлък-хижа”Вихрен”-хижа”Дамяница”-“Бъндеришките езера”- “Тодорини очи”- “Василашките тезера”;

-         Казанлък-Сопот-хижа”Добрила”-хижа”Хубавец”-Карлово-Казанлък;

-         Казанлък-хижа”Узана”-хижа”Мазалат”-връх”Триглав”-хижа”Равна”-хижа”Русалка”- с.Тъжа- Казанлък;

-         тридневен поход до х.”Изгрев” в Родопите;

-         много излети до хижа”Соколна”;

-         Казанлък-хижа”Бузлуджа”-връх”Бедек”-хижа”Младост”

и т.н.

         Клубът организира походи почти всяка сряда, независимо от времето и сезона. За периода 1975-1985 г., например, са осъществени 451 похода с общо 5863 участници. Всяка година на 2 юни се посещава мемориалния комплекс на Христо Ботев в град Калофер, за да се засвидетелства обич и признателност към гения на България.

         На всеки излет и поход се изнасят беседи, четат се материали на здравни, исторически и природо-защитни теми. Заслуга за това има Дора Спасова – любимката на клуба.

         Утвърди се прекрасна традиция да се честват рождените дни и юбилейни годишнини на всички членове. Тържествата преминават при повишена емоционалност, поднасяне на цветя, поздравления, подаръци, почерпка, хумор, песни и танци.

         С всяка измината година се провеждат мероприятия за засилване връзката и обмяна на опит с други сродни клубове. Незаменими ще останат срещите с клубове на ветерани от цялата страна: Сливен, Стара Загора, Пловдив, София, Пирдоп, Габрово, Севлиево, с.Габарево, Трявна, Шумен, Монтана, Шипка и др.

         Ако се прави оценка за въздействието на провежданите мероприятия, не може да не се стигне до извода, че излетите сред природата правят живота на туристите-ветерани по-смислен и пълноценен.

         Всеки с нетърпение очаква ден сряда, в който се излиза сред природата, и ако има празничен повод да бъде отбелязан и той. В клуба се събират хора с различни професии, мироглед и съдба. Това, което ги обединява, е потребността от пълноценно изживяни минути сред природата. Едно е да си самотен, друго е да си в групата. Не напразно много от членовете на клуба споделят, че ако през седмицата не излезат поне веднъж на туризъм, все едно че тези седем дни са безцелно пропиляни. Възрастта не е проблем за никого – дори за 86-годишната Кунка Христова, 82-годишната Тотка Чернева, 82-годишния Иван Славов и други.

         “Удоволствие и здраве!” - Това е мотото под което се провежда цялостната организаторска и културно-възпитателна дейност на Клуб “Туристи-ветерани”.

         Каква е равносметката за изминалия период? Какво даде клубът на своите членове и какво му дават те? Ето кратките отговори на четирима от най-активните му членове:

Дора Спасова: “Съприкосновението с природата е нещо неповторимо като преживяване. То ободрява, подържа жизнения тонус и облагородява човека. Чувстваш се част от родната природа. Щастлива съм, че основното в живота ми през тези 60 години, като туристка са били поезията, песента и туристическата дейност! Като учителка 35 години се стараех да възпитавам у подрастващите любов към природата и родината. Наблюдавах какви добродетели култивира у тях това сливане с неповторимата ни природна красота...

         Всякога съм се стремяла да давам всичко от себе си за възхода на родния туризъм!”

Стоян Стоянов:”Близо 40 години се занимавам с активен пешеходен туризъм. Той ми дава удоволствие и здраве. Обичам туризма! Без него не мога!”

Сава Катрафилов:”Аз съм дал много на клуба, но и той ми е дал не по-малко, защото е мой приятел!”

Атанас Атанасов: “Станахме близки един към друг, заживяхме като едно семейство. Когато някой турист от клуба се нуждае от помощ, ние всички сме загрижени и задружно му помагаме”.