Актуално / Барелеф Емануил Манолов


Барелеф Емануил Манолов Барелеф Емануил Манолов Барелеф Емануил Манолов

 

Паметна плоча на композитора Емануил Манолов бе открита на 22.04.2014 г.  на сградата, където се е помещавала известната в миналия век кръчма на Чорето. Това емблематично място, свързано с народния будител Иван Чорев, е привличало композитора с необикновената си атмосфера - тук се е срещал с будни казанлъчани, тук е творил.

Инициативата за поставянето на плочата е на Христина Банова, дългогодишен председател, а сега почетен председател на дамски клуб „Орлица“ към ТД „Орлово гнездо“ – Казанлък. Събрани много повече от необходимите подписи и с подкрепата на Община Казанлък паметната плоча е факт. Проектът е на художника Димитър Витанов, а за реализацията на идеята помагат „М+С Хидравлик“, ТД "Орлово гнездо", ИМ „Искра“, ОБ „Искра“, наследниците на будителя Иван Чорев, родолюбиви граждани.

Плочата бе открита от заместник-кмета на община Казанлък Даниела Коева и от Христина Банова. Иво Косев, уредник в ИМ „Искра“, проследи живота и творчеството на Емануил Манолов, а ВГТП „Ехо“ създаде подходящо за случая празнично настроение. Присъстващите се поклониха пред гроба и паметника на композитора, които се намират на входа на парк "Тюлбето". За тях се грижат дамите от клуб „Орлица“, които се включиха преди две години в кампанията „Осинови паметник“, подета от „Европа директно“.