История на дружеството / КЛУБ ЗА СЕМЕЕН ТУРИЗЪМ “ВЪРХЪТ”


Събрали сме се все юнаци
със раници, а не с байраци,
и зиме, лете крачим ний
по родните ни планини.


Те ни зареждат с сили нови,
затуй сме винаги готови
да изоставим равнината
и път да хванем към гората.

И винаги пред нас застава
поредният планински връх
към който крачим във забрава
загубили и ум и дъх.

Защото знаем, че си струва
да стигнеш горе на върха
от птичи поглед да откриеш
таз родна, дивна красота.

Приятелството, що събра ни
и любовта ни към Балкана
на младите ще предадем
и с нас пак ще ги поведем.

През лятото на 1984 година група приятелски семейства, водени от любовта към планината, решава да почива на Балкан и се включва в група за екскурзионно летуване, водена от Иван Ганчев с маршрут: с.Манастир, хижа “Преспа”, хижа”Момчил Юнак”, хижа”Студенец”, хижа”Перелик”, с.Манастир и хижа “Триградски скали” в Родопите. Пристигайки в с.Манастир групата се разделя за нощуване на две – жените с децата са в една спалня, мъжете – в друга. Некръстените /кръщаването е носене на по-голям камък в раницата, поставен тайно по време на преход/ туристи усмихнато се поглеждат...  Трудно е да приемеш на почивка семейството да е разделено, децата са на 4 и 5 години. Но пред прелестите и красотите на планината, тучните поляни, добрите хора на Родопите, песните край огньовете, родопските гайди на хижа “Преспа”, това остава на заден план. Настроението е отлично. Незабравим е споменът в с.Мугла, там всички са поканени на сватба. Жените ахкат по чеиза на булката.
И така, всяко лято екскурзионното летуване става предпочитана форма на отдих. Следващите маршрути са в планините Рила, Пирин и Стара планина.
През лятото на 1987 година Валентин Спасов, получил здрава
планинска закалка, взема пътеводителите на планините в ръка и уверено повежда групата по знайни и незнайни маршрути.
На хижа “Беговица” се обсъжда идеята за създаването на Клуб за семеен туризъм към ТД”Орлово гнездо” и името на клуба. Идеята е одобрена, името на клуба за семеен туризъм е”ВЪРХЪТ”. За негов председател е избран любимецът и водачът на групата Валентин Спасов.
Членовете на клуба “Върхът” са преминали множество маршрути в планините Рила, Пирин, Родопите и Стара Планина. Изкачени са всички върхове – първенци “Мусала”, “Вихрен”, “Мальовица”, “Ботев”. С най-голямо вълнение е преминат най-трудния планински участък на Пирин - “Кончето”. Незабравими ще останат “Седемте рилски езера” в Рила и маршрутът покрай язовирите “Батак”, “Васил Коларов”, “Широка поляна”, “Доспат” в Родопите. Посетени са множество исторически местности и музеи в Банско, Батак, Сандански, Благоевград, Мелник, Разлог и др.
Ежегодно се привличаха нови и нови туристи от гр.Стара Загора, Чирпан, Плевен.
На отчетно-изборното събрание през 2001 г. за председател на клуба бе избран Марин Тенев, който е душата на групата.
Дългогодишната дейност на клуба възпитава у своите членове любов към родната природа, нейното опазване, чувство за взаимопомощ, приятелство и преданост. През 2009 година клубът се влива в новоучреденият клуб по пешеходен туризъм.