Актуално / 15 години заслон Саръяр(Жълти бряг)


15 години заслон Саръяр(Жълти бряг) 15 години заслон Саръяр(Жълти бряг) 15 години заслон Саръяр(Жълти бряг) 15 години заслон Саръяр(Жълти бряг) 15 години заслон Саръяр(Жълти бряг)

На 16.12.2021 г. се навършват 15 години  от откриването на Заслона на маркировачите - Спасителен дом на най-изкачвания връх в Североизточния край на Розовата долина- Жълти бряг/Саръяр/-(1485 м н.в.)

Заслонът е построен по инициатива на членовете на ТД „Орлово гнездо“ (клуб „Бузово кале“), Хюсеин Чука, Смаил Чука /който на 17.12 .2021 г. щеше да навърши 85 години/ и Стефан Димов.

Началото е поставено през месец май 2006 г. Голяма част от материалите(греди, дъски , етернитови плоскости, капаци и др.) са дарения. Материалите са транспортирани до там докъдето е възможно. След това до мястото на заслона са изнсяни на гръб. На 16.12.2006 г. заслона е открит. Обособени в заслона са 6 места за спане, 16 места за сядане с пейки и маси, печка за дърва, закачалки, шкафче. Посудата е дар от планинари.

Основен майстор при построяване на заслона бе Хюсеин Чука с първи помощник Смаил Чука. Участници в строежа са председателят и секретаря на ТД „Орлово гнездо“ тогава Валентин Спасов и Кръстьо Петков, както и членовете : Хюсни Ибишев, Филип Филипов, Тишо Тишев, Матьо Матев, Теньо Трифонов, д-р Иван Стойков, д-р Стоянка Кучешева, Бойко Иванов, Стефан Димов, Ангел Димитров, Владимир Толев, Иван Стоянов, Кольо Недев, Тончо Нейчев, Димитър Кутев, Христо Ангелов.

През годините заслонът основно беше поддържан от братя Чука и други членове на ТД „Орлово гнездо“.

През 2017 г. по инициатива на Христо Ангелов планинари от Туристическо  дружество ”Орлово гнездо“, подпомогнати от Пенко и Стефан Стефанови/„Пенита лес“/ и Горското стопанство подновиха пейките и масите пред заслона.

Поради суровите условия високо в планината и с течение на времето, заслонът се нуждае от поддръжка и ремонтни дейности.

През 2022 г. се навършват 120 години от основаването на ТД „Орлово гнездо“. В дългогодишната си история, Дружеството е участвало в построяването на много хижи и заслони. В инициативите за отбелязване на 120 години  на ТД „Орлово гнездо“ и по повод 15 години от откриването на заслона, през следващата 2022 година са предвидени ремонтни дейности на Спасителния дом на Жълти бряг(Саръяр).   Отговорник за тези дейности ще бъде Клуба по ориентиране, който поддържа и обновява маркировките в нашия регион.

   ТД „Орлово гнездо“ Казанлък.