Актуално / Празник на люляка - Мегалита 2013


Празник на люляка - Мегалита 2013 Празник на люляка - Мегалита 2013 Празник на люляка - Мегалита 2013 Празник на люляка - Мегалита 2013 Празник на люляка - Мегалита 2013 Празник на люляка - Мегалита 2013

Туристически клуб „Бузово кале” при ТД”Орлово гнездо”, Народно читалище „Любен Каравелов 1921 „ и Клуба на пенсионера  с. Бузовград  организираха на 27.04.2013г. - събота  празник на люляка.

Рано сутринта  организаторите на тържеството  очакваха  участниците   в центъра на селото. Пристигнаха малки и големи туристи, от селото ,от Казанлък , Кънчево и Овощник, от училища и сродни клубове. Настъпи голямо оживление  и поради факта , че в тази слънчева утрин  започна и хубавия християнски  празник лазаруване. Малки лазарки облечени в национални носии  закичваха пристигащите.

В три лъча, около 100 човека поеха към мегалита. Първия лъч  се насочи на  изток и посети новооткритата гробница. Благодарение на г-н Момчил Маринов същата беше отворена и  всички можаха да я разгледат и се запознаят с нея. След това туристите преминаха през местността „Черковище”, през крепостта „Бузово кале” и пристигнаха на мегалита. Втория лъч  се отправи по традиционния маршрут , а третия премина през „Мъжкия камък” и пристигна от западна посока.

Пролетта това е сезона на цветята, сезонът през който всяко живо същество се събужда от зимния сън за нов живот. Сезон през който природата облича своята зелена премяна и събужда в нас силата да обичаме и да се радваме. Който обича природата  и  контактува с нея  получава подарък -  прекрасни гледки  и аромати от пролетни цветя.

Едно от най - уханните цветя е люляка. Преданието говори, че той е донесен от древна Персия . Там където е кипял живот има и люлякови храсти. В това се убеждаваме   като  посещаваме  крепостите, древните могили  и стари селища. Участниците след като  посетиха „Вратата на богинята майка- мегалита” се събраха на широката  поляна. Учениците се впуснаха в игри с топка, гонене , бране на пролетни цветя и правене на венци. Вокална група за туристически песни”ЕХО”  в умален състав изнесе кратка музикална програма. Стихотворения за пролетта и цветето люляк беше рецитирано от Мария Пондева. Интересна  викторина  свързана с люляка и местността  поднесе  Стефка Филипова. Свое стихотворение за пролетта изказа и доктор Кочешева.

Желанието на организаторите е това мероприятие да стане ежегодно. Чрез тези тържества да се популяризира  този район толкова красив пролетно време. Хората да имат възможност  организирано  да излизат сред природата и се радват на люляка  и съзерцават прекрасните гледки към Розовата долина. 

27.04.2013

С Бузовград                                         Дончо Иванов

                                                              Секретар на клуб по туризъм „Бузово кале”